Ruonalla arvokas historia kulkee mukana samalla kun yhdistyksen toiminnassa katsotaan vahvasti eteenpäin

Kylän raitilla -sarjassa on aika suunnata kohti Ruonan kylää. Ajan kohti Rinkirantaa, jossa on menossa kesän perinteinen tiistai-iltaisin pidettävä kökkä. Tapaan puheenjohtaja Riitta Koskisen lisäksi muita vakituisia kökkään osallistuvia jäseniä. Kun vähintään kerran viikossa kokoonnutaan, tulee porukka tutuksi. Kysynkin, mikä tekee kökästä kökän.

Kuvassa Ruonan Ringin toimitilana toimiva Ruonanrinki.
Ruonanrinki -päärakennuksessa sijaitsee myös Suomen sodan opastuskeskus.

 – Täällä ei ketään tapeta työllä. Sopiva sekoitus työtä ja huumoria – sitä on mukana aina, summaa kökkötalkoissa kulloinkin tapahtuvasta toiminnasta vastaava Risto Salimäki.

Kökän päätteeksi usein syödään makkarat, jossa eron maistaa, mikäli paistovastuussa on muu kuin Seppo Palomäki. Yhteinen evästys antaa viimeisen silauksen kökälle.

– Kyllä se on tämän homman suola, kun istahdetaan kökän päätteeksi tuohon rantasaunan terassille. Helposti vierähtää muutama tunti, Heikki Rauhala toteaa. 

Kuvassa Ruonan Ringin kökkään osallistuvia maalaamassa päärakennuksen seinää.
Kökässä päärakennuksen seinä sai uutta maalipintaa.

Riitta tutustuttaa Rinkirannan tiluksiin. Kuudestaan ry:n myöntämän hankerahoituksen turvin uusimpana rakennuksena pihaan on tehty kota. Hanke on myös parhaillaan meneillään olleen ulkosivun maalauksen sekä aiemmin saunarakennukselle toteutetun ulkoisen ehostuksen takana. 

Kuvassa pihan rantasauna ja kotarakennus.
Rantasaunaa ja kotaa tarjotaan vuokralle. 
Kuvassa Kulnevin kota.
Kulnevin kota.

– Viimeisin hanke tuli päätökseen kesäkuussa. Pikkuhiljaa mietitään uutta. Vanha koulurakennus, niin aina on parsittavaa siellä täällä, Riitta kertoo. 

Toiminta ei rajoitu pelkästään päärakennuksen tonttiin, sillä Ruonan Ringin valvonnan alaisuuteen kuuluu myös kylätalolta reilun puolen kilometrin päässä sijaitseva Ruonan uimaranta. Ympäristö pidetään kunnossa ja ranta-alue turvallisena uimareille. Sieltä löytyvät myös kanootit, joiden käytöstä ei tarvitse maksaa – kunhan huolehtii omasta turvallisuudesta huolehtimalla oman pelastusliivin päälle.

Kuvassa kanootti Ruonan uimarannalla.
Ruonan Ringin kanootti valmiina vesille Ruonan uimarannalla. 

Paikallaolijoiden kertoman myötä ilmenee, että päärakennuksen historiassa on ollut läheltä piti -tilanne, sillä kansakoulutoiminnan loputtua v. 1984, koulu oli vaarassa joutua maan tasalle. Aktiiviset kyläläiset ryhtyivät toimiin ja pysyivät lujana. Sillä tuloksella, että koulu saatiin kuin saatiinkin säilytettyä. Toimeliaat kyläläiset kunnostivat kylätaloa oman työpanostuksen turvin. Tästä ajasta muistuttamassa ovat kylätalon seinillä olevat tauluja mm. koulun pohjapiirroksesta ja kunnostuksen eri työvaiheista.

Ruonan Rinki ry perustettiin vuonna 1998. Samaisena vuonna yhdistyksen perustamisen jälkeen tehtiin kaupat kyläkoulusta. Vuonna 2000 alkoi tilojen remontoiminen, joka ei ole tähänkään päivään mennessä päättynyt. Kun puhutaan isosta rakennuksesta, kunnostustoimenpiteitä on tehtävä jatkuvasti.

 – Aina kun laitetaan tiloja kuntoon, niin se on aina eteenpäin ja tuo osakseen lisää toimivuutta niin meille kuin tilaa vuokraavillekin, Riitta summaa.

Tänä vuonna on satsattu erityisesti markkinointiin, jonka alaisuuteen kuuluvat olennaisesti erilaiset Ringin vuokrattavaksi tarjoamat tilat. Niihin kuuluvat esimerkiksi pihapiirissä sijaitseva rantasauna ja Kulnevin kota sekä päärakennuksen tilat, jotka vastaavat erilaisiin kokous- ja juhlatarpeisiin. Hyvällä keittiöllä varustettu Kahvila Kamenski on hyvinkin tilava 30 hengelle, ja pienin järjestelyin tila vetää enemmänkin ihmisiä. Alakerran tiloissa sijaitsee myös isompi sali, jossa on mm. iso taulutelevisio. Innokkaille laulajille löytyy myös karaokelaitteistoa. 

Kuvassa Kahvila Kamenskin salia.
Kahvila Kamenskin salinäkymä. 

Kuvassa päärakennuksen iso sali.
Isoon saliin mahtuu 40-50 henkilöä.

Yksi huoneista henkii historiaa, sillä siellä sijaitsee Suomen sodan opastuskeskus. Opastuskeskukseen on mahdollisuus varata ympäri vuoden porukalle esittely pientä korvausta vastaan. Varaukset menevät Ruonan Rinki -yhdistyksen kautta. Pääsin itsekin tutustumaan Suomen sodan aikaisen Ruonan taistelun vaiheisiin Aulis Keisalan pitämän esittelyn kautta.  

 Ruonan taistelu käytiin vuonna 1808, ja se oli yksi verisimmistä taisteluista siihen asti käydyssä Suomen sodassa. Samalla se oli yksi sodan ratkaisutaisteluista, Aulis kertoo. 

Kuvassa Aulis Keisala pitämässä esittelyä Ruonan taistelun vaiheista.
Aulis Keisala pienoismallin äärellä kertomassa Ruonan taistelun vaiheista.

Opastuskeskuksen tila henkii historiaa seinällä olevine tauluineen. Keskellä huonetilaa sijaitsee pienoismalli ääni- ja valoefekteineen. Lisäksi on multimedialaite, jossa on videomuodossa kooste sodan vaiheista. Samalla vierailimme katsomassa Nurminiemessä sijaitsevaa Ruonan taistelun muistomerkkiä. Kumpu juoksuhautoineen toimi suomalaisten puolustusasemana venäläisiä sotilaita vastaan. Muistomerkin rakentamisen vaiheisiin liittyy oma kertomuksensa.

  Aikanansa muistomerkin pystyttäminen oli luvanvaraista. Kuvernöörin kysyessä ruonalaisilta miehiltä, onko lupa hankittu, miehet vastasivat myöntävästi, mutta jättivät kertomatta, että sitä ei oltu saatu. Siitä huolimatta muistomerkki rakennettiin 100 vuotta sodan päättymisen jälkeen vuonna 1908, Aulis kertoo. 

Muistomerkillä on ajan saatossa pidetty erilaisia isänmaallisia juhlatilaisuuksia ja ammuntanäytöksiä. 

Kuvassa Nurminiemessä sijaitseva Ruonan muistomerkki.
Ruonan taistelun muistomerkki.  

Historiallista tilasta siirrytään päärakennuksen esittelykierroksessa yläkertaan, jossa olevan yhtenäisen tilan varalle on suunnitelmissa monenlaista yhteistä viriketoimintaa. Riitta on toiminut puheenjohtajana huhtikuun lopusta saakka. Yhdistyksen johtokuntaan kuuluu puheenjohtajan lisäksi 10 jäsentä. Hän kertoo erilaisia ideoita olevan toiminnan varalle, mutta haluaa korostaa, että uuden toiminnan suunnittelu nojaa siihen periaatteeseen, että ne vastaisivat kyläläisten toiveisiin. Alustava kysely on toteutettu ja tarkoituksena on kartoittaa kyläläisten toiveita lisää. Kaikkeen toimintaan tarvitaan puuhahenkilöitä, ja porukkaa olisi hyvä olla enemmän, etteivät työt kertaantuisi liiaksi yksittäisille ihmisille. 

Kuvassa puheenjohtaja Riitta Koskinen
Riitta Koskisen mukaan yhdistyksen toimintaan osallistuvat henkilöt ovat yhtä rinkiperhettä. Tätä tukee hyvin slogan: "Tuu Rinkihi!"

Kökällä on siis homman pyörimisen ja tilojen kunnon säilyttämisen kannalta olennainen ja tärkeä rooli. Huollettuihin tiloihin on hyvä kokoontua pelaamaan esimerkiksi kerran kuukaudessa porukalla bingoa.  

 Kyllä siitä on jo muodostunut eräänlainen perinne tapahtumien joukossa, Riitta toteaa.

Ja kun perinteisistä tapahtumista puhutaan, ovat Loppiaisseurat yksi sellaisista. Samalla kertaa muistetaan vuoden aikana Ruonalle syntyneitä lapsia. Pääsiäisaikaan poltetaan kokkoa, ja tänä vuonna porukkaa kerääntyi katsomaan erityisen paljon.

Perinnetapahtumiin kuuluu olennaisena kesällä järjestettävä Rökköökset, jotka tänä vuonna järjestetään keskiviikkona 13.7. Tapahtuma kerää yhteen nykyisiä ja entisiä ruonalaisia sekä mökkiläisiä. Nykyisellään ei suinkaan enää valita rökästä eli vastarannan kiiskeä, vaan kuulen huhua, että tämänvuotisilla Rökkööksillä miteltäisiin kolmen lajin olympialaisten muodossa. Tosin lajit jäävät kuulemma vielä salaisuudeksi, täytynee siis tulla paikan päälle selvittämään!

Kuvassa näkymä Ruonanrinki -päärakennuksen takapihamaalta.
Kesätapahtumalle ominaisesti, Rökköökset pidetään Rinkirannan pihamaalla.

Ruonan Rinki on mukana myös Kesäkuurtanelaiset ry:n Terwaviikolla järjestämässä kesäpyöräilytapahtumassa 21.7. Suomen sodan opastuskeskus toimii tällöin yhtenä pysähdyspaikoista, jolloin tila on avoinna omatoimiseen tutustumiseen. Ennen matkan jatkamista voi käynnin päälle juoda kolmella eurolla nisukaffit. 

Tulevia tapahtumia kohti siis. Kuten vasta kyläläisille toimitetussa kesätiedotteessa lukee, kesä antaa parastaan ja Ruonalla tapahtuu!  

Ruonan Rinki myy mm. t-paitoja ja kangaskasseja.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane