Vuoden vaihtuessa

 

Vuoden 2023 taite lähestyy kovaa vauhtia. Kuntiin uusi vuosi tuo merkittäviä muutoksia, kun yli kymmenen vuoden ajan mallilla jos toisellakin valmisteltu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus viimein toteutuu. Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen tulee koskemaan sote-asioiden lisäksi myös pelastustoimea. Osaan Suomen kunnista uudistus vaikuttaa merkittävästi niiden tehtäväkentässä, kun sote-asiat siirtyvät kunnasta pois ja paljon kunnan henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle. Osassa taas muutos koskettaa lähinnä taloutta, väheneehän ensi vuonna kunnan menoista ja tuloista molemmista noin puolet sote-menojen poistuessa sekä verotulojen ja valtionosuuksien pienentyessä. Kuortaneella sote-tehtäviä kunnan toimintana ei ole ollut enää vuoden 2015 jälkeen, ja muutos kunnassamme näkyykin eniten taloudessa ja budjetin muodostumisessa.  

Kuitenkin sote-uudistuksella on Kuortaneella vaikutusta myös toimintaan. Uudistuksesta johtuen soten ja sivistyksen ruoantuotanto ei voi jatkua keskitetysti samoissa tiloissa, niin että hyvinvointialue tuottaisi ”sote-ruokaa” ja kunta ”sivistysruokaa”.  Myöskään järkeviä korvaavia tiloja jommallekummalle näistä toiminnoista ei ole kunnassa tarjolla, eikä tuotannon hajauttaminen soten ja sivistyksen ruoantuotannon kesken kannatettavaa olisikaan. Samoissa tiloissa keskitetysti tapahtuva ruoantuotanto kun on nähty hyväksi, toiminnallisesti ja taloudellisesti tehokkaaksi tavaksi ravintohuollon toteuttamiseen. Ratkaisuna tämän toimintamallin edelleen jatkumiseksi on tarjoutunut ruoantuotannon siirtäminen kunnan ja hyvinvointialueen yhteiseen niin sanottuun in-house -yhtiöön, jolta molemmat omistajat ostavat tarvitsevansa ateriat (kunta sivistyksen ja hyvinvointialue soten ruoan). Yhteistyössä hyvinvointialueen sekä Isojoen ja Soinin kuntien ja Ähtärin kaupungin kanssa on kuluvan vuoden aikana valmisteltu yhteisen yhtiön perustamista. Valmistelu alkaa olla loppusuoralla, ja kunnanhallitukselle sekä -valtuustolle tullaan marraskuussa esittämään yhtiön perustamista. Muutoksen toteutuminen itse toimintojen tasolla mahdollisimman kivuttomasti ja ”näkymättömästi” on tärkeää erityisesti henkilöstön kannalta, joiden osalta yhtiöön siirtyminen tulee koskemaan ruoantuotantotehtäviin kuuluvia.  

Ensi vuosi tuo tullessaan siis isoja muutoksia. Niiden suuruusluokka on merkittävä, kun niitä tarkastellaan ja verrataan historiaan sisältyneisiin kunnallisiin uudistuksiin. Tulevinakin vuosina kunnassa tarvitaan tarkkaa toiminnan ja talouden suunnittelua tasapainoisen talouden varmistamiseksi. Tälle lisäkorostuksensa luo jo alkuvuodesta käynnissä ollut Ukrainan kriisi, joka heikentää talousnäkymiä ja luo epävarmuutta tulevaan. Varautumiskysymykset ovat kunnissa yhä hyvin ajankohtaisia, teemat vain koronapandemian jälkeen laajentuneet. Samanaikaisesti on tärkeää kuitenkin säilyttää edelleen myös kehittämishalu ja -näkemys. Uudistusten pyörteissä myös kunnalta kysytään uudistumiskykyä, eikä eteenpäin kulkeminen saa pysähtyä. Vastavirtaan uitaessakin pysähtyminen tarkoittaa taaksepäin ajautumista. Hyvät eväät eteenpäin menemiseen tarjoaa Kuortaneella syyskuussa kunnanvaltuuston hyväksymä uunituore kuntastrategia vuosille 2022–2030. Vaikka strategian aikajänne on pitkä ja se katsoo kauas, tullaan asiakirja uudistamaan kerran valtuustokaudessa ja arvioimaan päivitystarvetta vielä kuluvankin valtuustokauden aikana. Koska maailma muuttuu nopeasti, tulee strategian myös olla sisällöltään muuntojoustava. 

Strategiaa on valmisteltu yhdessä valtuutettujen kanssa, ja sen työstämisessä on hyödynnetty asukas- ja henkilöstökyselyä. Strategiassa on huomioitu kunnan uusi toimintaympäristö vuoden 2023 taitteen jälkeen. Visiona strategiassa on Kuortane – Etelä-Pohjanmaan paras asuinkunta. Strategisina päämäärinä ovat kunnan vetovoiman vahvistaminen, tasapainoinen kuntatalous, laadukkaat palvelut eri-ikäisille, yritysten toimintaedellytysten parantaminen sekä osaava ja hyvinvoiva henkilökunta. Päämäärät sisältävät tavoitteet sekä niiden toteutumista todentavat mittarit. Strategia huomioidaan kunnan vuosittaisissa talousarvioissa, lisäksi sitä ”jalkautetaan” eli tuodaan vielä konkreettisemmalle tasolle alastrategioiden tai toimintaohjelmien kautta. Eräs tällainen tulee olemaan aluesuunnitteluun liittyvä toimintaohjelma, jota valmistellaan parhaillaan. Strategian läpikäynti ja miettiminen oman työn kannalta on luonnollisesti tärkeää kunnan kaikissa toimintayksiköissä. Kannustan kaikkia kuntalaisia ja kunnan henkilökuntaa tutustumaan kunnan uuteen strategiaan! Strategia löytyy osoitteesta: kuortane.fi/strategiat/ 

Avoimin, innostunein ja odottavin mielin uutta kohti. Hyvää syksyn jatkoa kaikille lukijoille! 


 

 
Teemu Puolijoki 
kunnanjohtaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane