Pienellä Kukkafarmilla on käynnissä kukkaloistokas kesä

Tällä kertaa suunnataan kohti Lentilää, jossa odottaa varsinainen kesäkohde. Lähestyessäni määränpäätä, erotan viljapeltojen keskellä olevan punaisen mökin. Lähempänä huomaan myös pellolla liikkuvan hahmon, jolla on toisessa kädessään kerättyjä leikkokukkia. Hetkellisesti pilvien tummuus tuntuu väistyvän, sillä edessäni avautuu kukkapelto, jossa on nupulla tai jo avautunut erivärisiä ja -kokoisia kukkia. Olen saapunut Pienelle Kukkafarmille!

Kuvassa Pienen Kukkafarmin kukkapelto ja taustalla näkyvä punainen mökki.
Pienen Kukkafarmin kukkaloistoa. Kuva: Pieni Kukkafarmi.

Pieni Kukkafarmi sai alkunsa vuonna 2019 anopin ja miniän jakamasta intohimoisesta suhtautumisesta kukkiin. Johanna Kangastie on pitkän linjan yrittäjä, jonka innostus puutarhanhoitoon siivitti opiskelemaan puutarhurin ja floristin opinnot. Saara Nevala on myös ammatiltaan floristi ja puutarhuri, ja työskennellyt koko ikänsä kukkakaupassa Tampereella. Ajatus uusista tuulista oli kypsynyt hänen mielessään jo jonkin aikaa. Kuortaneelta appiukon maakaupan kautta järjestynyt pieni punainen mökki oli lopulta ovi uuteen. 

– Mökkiä alettiin remontoimaan kesäasuttavaan kuntoon. Sen vieressä oli viljelemätön peltoalue, johon aloimme Johannan kanssa suunnitella istuttavamme erilaisia hedelmäpuita. Sitten huomasimme miettivämme jo erilaisia kukkien kasvatusta, Saara kertoo.

Aluksi mietitytti, kuinka ulkomailta tilatut leikkokukan siemenet mahtaisivat kestää Suomen varsin erilaisia olosuhteita. Kukkalajikkeiden valinnassa korkealla ominaisuuksissa korkealle arvotettiin niiden kestävyys. Tässä avuksi osoittautui somesta hankittu tietämys. 

 Olin seurannut jo pitkään erilaisia Local Flowers -kasvattajia maailmalla, ja sitä kautta oli kertynyt tietoa, millaiset lajikkeet voisivat pärjätä täällä parhaiten, Saara kertoo.

Tässä vaiheessa 15 vuoden kukkakaupan kokemus osoittautui myös varsin hyödylliseksi. Puhe oli pienestä kokeilusta, mutta toteutus tapahtui eteläpohjalaiseen tyyliin.  

Ajateltiin, että ensimmäinen vuosi menee kokeiluperiaatteella. Vähän innostuttiin, ja molempien kodit olivat maaliskuussa täynnä erilaisia esikasvatettavia taimia, Saara naurahtaa.

Kuvassa Saara Nevala poimimassa leikkokukkia.
 "Parasta on, kun itse kasvattamat ja keräämät kukat päätyvät asiakkaiden kimppujen kautta heidän elämänsä tärkeisiin hetkiin.", Saara kertoo. 

Kävellessämme kukkapellolla Saara kertoo, että tällä hetkellä penkeissä on 4000–5000 kasvia. Määrä tuntuu äkkiseltään hurjalta. Yritys on ottanut tuulta purjeisiinsa somen voiman myötä. Saaran alkaessa taltioimaan Pienen Kukkafarmin kukkaloistoa somekanaville, otettiin häneen yhteyttä muiden luonnonvaraista lähikukkaviljelyä harrastavien toimesta. Vielä muutama vuosi sitten Suomessa Slow Flowers -tyylillä viljeleviä kukkaharrastajia oli vain muutamia. 

– Nyt meitä on kokonainen Slow Flowers Finland -yhteisö, johon kuuluu tällä hetkellä noin 30 kasvattajaa, Saara kertoo.

Slow Flowers Finland -sivustolta ilmenee, että toiminnassa kotimaisuus ja ympäristön kunnioitus on lähtökohta. Leikkokukkia kasvatetaan luonnonmukaisin menetelmin ilman myrkkyjä lähimyyntiperiaatteella. Kukat myydään suoraan asiakkaille tai tukkumyyntinä kukkakaupoille. Pienen Kukkafarmin kimppuja löytyy viikonloppukimppuina Alavuden K-Supermarketista. 

Kuvassa Pienen Kukkafarmin tekemiä kimppuja.
Asiakkaille tehdään tilaustyönä mm. kimppuja ja sidontatöitä. Kuva: Pieni Kukkafarmi.

Asiakkaille järjestyvät tilaustyönä erilaiset kimput, juhlakukat, kuvauskukat ja sidontatyöt. Sidontatöiden lisäksi Pieni Kukkafarmi on ensimmäisestä vuodesta lähtien järjestänyt erilaisia kursseja niin mökin viereisessä ladossa kuin vaihtelevasti eri paikoissa, kuten Ähtärissä sijaitsevassa Vanhassa Pappilassa. Somen mainonta yhdessä puskaradion kanssa on aikaansaanut sen, että kurssit ovat viimeisintä paikkaa täynnä. Käsissä on haaste, mutta varsin positiivinen sellainen. 

– Vaikka meillä onkin kukkia paljon, niin on niille käyttöäkin. Enemmänkin kyse on melkein siitä, riittääkö niitä kaikkien halukkaiden tarpeisiin.

Yrityksen saama vastaanotto onkin ollut enemmän kuin osasi ja uskalsi odottaa. Saara myöntää, että ajatus kävi hetkittäin mielessä, löytääkö paikalliset yrityksen palveluiden pariin. 

– Meidät on otettu niin hyvin vastaan! Tämä on ollut aivan uskomatonta.

Saan esittelykierroksen, ja on ihanaa seurata, kuinka Saara tarkastelee ihastellen kukintaa. On kukonkannusta, daalia, kosmoksia ja unikkoja… Kaltaiselleni suurimmaksi osaksi kukkalajeista tietämättömälle esittelykierros on kuin syväsukellus kukkien maailmaan. 

– Katso, miten hauskoja nämä revonhännätkin ovat. Ja näissä kosmoksissa on ihana apricot väri, Saara ihastelee.

Kuvassa Pienen Kukkafarmin kukkasatoa.
Pienen Kukkafarmin kukkasatoa. 

Nyt ollaan hetkessä, jossa Saaran mukaan joka päivä tapahtuu edistystä kukkien kasvussa. Ensimmäiseksi kukkineet perenna- ja pionipenkit ovat jo tyhjentyneet, ja pian on jo seuraavien kukkien vuoro kukkia. Heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa kukkapelto saavuttaa kauneimman loistonsa. Kukkien sesonkiaika on tiivis: kaksi kuukautta. 

 Työtähän tehdään jo pitkän aikaa ennen sitä pistettä, kun kukka on valmis kerättäväksi asiakkaalle.

Yritys työllistää siis kaikkiaan puolen vuoden ajan. Esimerkiksi Saaran kohdalla se tarkoittaa sitä, että kesän jälkeen suunnataan Tampereelle, jonka väliä tulee kuljettua jo elokuussa lasten koulun jatkuessa Tampereella. Toiminnan suhteen mennään aina vuosi kerrallaan.

Sääolosuhteiden arvaamattomuus aiheuttaa omat haasteensa. Vaikka kesäsade onkin usein toivottua, erityisesti taimien alkuvaiheessa niiden juurtumisen edesauttamiseksi, aiheuttaa kunnon rankkasade merkittäviä tuhoja. Kauden pituuteen vaikuttaa olennaisesti loppukesästä ja alkusyksystä ilmaantuvat hallayöt.

Kuvassa Saara Nevala Kukkapellon keskellä
Viljapeltojen keskellä sijaitseva Pieni Kukkafarmi on herättänyt kävijöissä ihastusta. 

Saara kertoo, että kukkien parissakin saattaa helposti vierähtää huomaamatta muutama tunti niitä kuvaillen. Kun kukkien matkaa on seurannut aivan alusta saakka, on selvää, että niihin kiintyy.

-          Ne ovat vähän niin kuin omia vauvoja. Kaikista parasta on se, kun saa itse kasvatettuja kukkia käyttää ihmisten kimpuissa samalla tietäen, että ne ovat osana heidän tärkeää hetkeään.

Kaikesta näkee, että lähikukkaviljely on lähellä sydäntä. Rakkaudella kasvatettu ja hoidettu kukka antaa kiitoksensa takaisin kaikella väriloistollaan. Tehden niin kasvattajansa kuin tilaajansa äärimmäisen onnelliseksi.

Pienen kukkafarmin kukkaloistoa pääsee ihastelemaan avoimien ovien päivänä 7.8. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane