Laulaen, nauraen ja kyynelehtien – Canto -naislauluryhmässä lauletaan ja annetaan tunteiden viedä mukanaan

Musiikki vei jo kahdeksanvuotiaasta Liisa Viitasaaren mukanaan. Lauluharrastus vei kohti lauluopintoja, joista valmistuttuaan tuli halu jakaa opittua eteenpäin. Liisa perusti vuonna 1995 sekakuoron nimeltä Laulattaa. Sekakuoro oli toiminnassa kaikkiaan 20 vuotta. Vuonna 1999 hän perusti naislauluryhmän, jolle antoi nimeksi Canto, tarkoittaen suomeksi laulua.

Kuvassa Canto -lauluryhmän naisia Klemetti-museon pihalla.
Canto -lauluryhmän naiset ovat kokeneet vuosien mittaan monenlaista yhdessä. 

-  Cantossa on tapahtunut eräänlainen kasvutarina, jossa lähdettiin ensin ryhmämuodossa tapahtuvasta yksinlauluopetuksesta edeten nykyiseen muotoon, jonka näen enemmän yhtyeenä. 

Lauluryhmä on kirjoittanut kasvutarinaansa jo 23 vuotta. Tähän varrelle on mahtunut monenlaista tilaisuutta ja lauluja laidasta laitaan. Pienen kunnan etuja sekin, että lauluryhmä on saanut säilyä varsin monipuolisena. Ryhmä on esiintynyt niin jumalanpalveluksissa, isänmaallisissa juhlissa, kunnan juhlissa kuin Kuurtanes-päivilläkin.

Liisan oma eräänlainen käännekohta kuoron vetäjänä tapahtui vuonna 2018, kun järjestettiin konsertti, jossa kuultiin kokoelma hänen omia sävellyksiä.  

-        Se, että uskalsin naisten kanssa toteuttaa tämän konsertin, antoi rohkeutta tulevaan. Tällä hetkellä ohjelmistoissa lähes puolet lauluista on omia sävellyksiäni.

Liisa ei juurikaan sanoita sävellyksiään itse, vaan sävellykset pohjaavat usein johonkin runoon tai kauniiseen lauseeseen.

-        Kutsun omaa tapaani tehdä omaa musiikkia runon laulannaksi, Liisa toteaa hymyillen.

Kuvassa Canto -lauluryhmän vetäjä Liisa Viitasaari
Museot ovat Liisalle tärkeitä paikkoja, joihin liittyy niin kesätyömuistoja, kuin sittemmin laulumuistoja.

Onko tilanteita, joissa menee kylmät väreet?

-       Ihan harjoituksissa saattaa jokin harmonia tai sanoitus nostaa ihokarvat pystyyn. Me tavataan ryhmän kesken kutsua ”karvalauluiksi” tilanteita, joissa me koetaan syviä tunteita.

On selvää, että naisporukan kesken on nähtävissä välitön, humoristinen ja lämmin tunnelma.

-       Tätä voisi kutsua myös terapeuttiseksi, sillä tunteet liikkuvat laidasta laitaan. Täällä jaetaan elämän ilot ja surut yhdessä. Aivan ihana porukka!

Liisan ohella Canto -ryhmässä on toinenkin ihan perustamisesta saakka asti mukana ollut jäsen. Henna Kuusisto liittyi kuoroon lukioikäisenä.

-        Laulaminen on aina edustanut liikunnan ohella itselle sellaista henkireikää. Ja tämä porukka on aivan mahtava. Vuosien varrelle mahtuu monta yhdessä koettua hetkeä, Henna kertoo.

Parhaiten mieleen ovatkin jääneet erilaiset yhdessä jaetut elämän ilot ja surut.

-        Laulujen kautta avattu sisimpäämme toinen toiselle. Kun on saanut olla tässä mukana jo siitä 17-vuotiaasta, niin ei elämää ilman tätä lauluryhmää osaisi kuvitella. 

Eikä onneksi tarvitsekaan. Canto -ryhmä kun porskuttaa eteenpäin energisen innostavan vetäjänsä, Liisan voimin kohti kesän päätapahtumaa, Kuurtanes-päivää. Tällöin tervahaudalla on luvassa Liisan sanoin kepeää kesäistä laulantaa.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane