Länsirannan kyläyhdistyksessä yhteisöllisyys on kantava voima – ”Mukava toimia, kun ympärillä on hyvä porukka”

Kylän raitilla -sarjassa on vuoro suunnata Kuortaneenjärven länsirannalle tutustumaan Länsirantaaset ry:n toimintaan. Länsirantaaset ry on ollut vuodesta 1998 asti rekisteröity yhdistys, jossa kökkäperiaatteella hoidetaan ja pidetään huolta kylän yhteisistä asioista viihtymiseen, asumiseen kuin ympäristöön liittyen.

Kuvassa Länsirannan venesataman kyltti, kuva venelaiturilta ja laavusta

Ajaessani Länsirannan venerantaan vievää Länsirannantietä, katson tien molemmin puolin avautuvia pihapiirejä, joita on tasaisesti koko matkan. Kuortaneenjärvi seuraa oikealla mukana koko ajomatkani ajan venerantaan. Ensimmäisenä silmääni osuu isokokoinen laavu. Venerantaan vievän tien varrelle pysäköityjen autojen lukumäärästä päättelen, että kaunis kesäilta on saanut useamman veneen lähtemään rannasta. Länsirannalle kesä kun merkitsee myös mökkiläisten saapumista mökeilleen.

Tämä paikka on hyvinkin tuttu Länsirantaaset ry:n puheenjohtajalle Tanja Takalalle, joka on toiminut pestissään viiden vuoden ajan. Ajatuksena on suunnata aivan ensimmäiseksi monen muun tapaan vesille, mutta ei suinkaan veneellä. Länsirantaaset ry:llä on nimittäin kaksi SUP-lautaa, joita vuokrataan niin tuntivuokralle kuin pidemmiksi ajoiksikin. Ilma on lämmin, ja teen saman huomion lyhyen kahlauksen myötä myös vedestä. Tilanne on kokonaisuudessaan vähintäänkin rohkaiseva lähteä selvittämään, onko vuorossa todellinen suppauskaste vai pysytäänkö kenties pinnalla. Suppauksessa pelastusliivien käyttö onkin suositeltavaa. Tällä kertaa pyörin itse rannan läheisyydessä, josta rantaudun vastoin kaikkia todennäköisyyksiä täysin kuivana.

Kuvassa kesäsomettaja Merja Tuukkanen ja Länsirantaasten puheenjohtaja Tanja Takala
Tanja Takala hyppäsi kesäsomettajan suppilaudan kyytiin. 

Siitä lähdemme kierrokselle, katsomaan ensin lähemmin venerantaa. Muutamia veneitä on vielä laiturissa, mutta hieno kesäilta on saanut suurimman osan lähtemään Kuortaneenjärvelle. Tanja kertoo, että keväisin Länsirantaaset ry:n kautta on vuokrattavissa kaikkiaan 14 venepaikkaa. Venepaikat ovat suosittuja, ja niiden lisäksi rannalla pyörii muutoinkin järvelle mieliviä veneilijöitä, joten veneenlaskupaikalla on mukavasti kuhinaa. 

– Tässä käy paljon porukkaa laskemassa veneitään. Ja täällä Länsirannalla on paljon mökkiläisiä, joten heitä näkyy myös erityisen paljon. Tämänkaltaisina hyvinä iltoina saattaa olla 8–12 autoa tuonut veneen vesille, Tanja kertoo.

Nyt ollaan yhdistyksen tarjoamien palveluiden ytimessä. SUP-lautojen ja venepaikan lisäksi yhdistys vuokraa kahta telttaa ja lämpökattilaa.

Kuvassa näkymä Länsirannan venesataman venelaiturille
Länsirannan venerannan laituri.

Hämmästelen sitä, kuinka selkeästi Länsirannalta näkyy vastarannalla sijaitsevat Kirkkoranta ja Urheiluopisto. Tanjan mukaan keskeltä kirkonkylää on matkaa Länsirannan vastaavaan noin 10 kilometriä. Talvisin aina jäätilanteen salliessa Länsirannalta menee jäätie Kirkkorantaan, jonka käyttö perustuu omaan harkintaan ja vastuuseen. Länsiranta toimiikin suosittuna tauko- ja pysähdyspaikkana esimerkiksi talvisin hiihtäjille ja kesäisin Kuortaneenjärveä ympäri pyöräileville. 

Uusi tilava laavu on tehnyt paikasta entistä houkuttelevamman istahtaa alas nauttimaan mahdollisesti mukaan otetuista eväistä. Laavu rakennettiin korona-aikana Kuudestaan ry:n myöntämän hankerahoituksen turvin. Kun rahoitus oli saatu, otettiin käyttöön kökkävoima. Laavun piirustuksesta vastasi Pasi Honkala. Pohjatyöt hoituivat Keski-Nisulan Konepalvelun kautta ja laavun kehikko on Keski-Nisulan Hirsiveistämön veistämä. Katto pykättiin valmiiksi porukalla. Laavun käyttöasteen myötä on tullut selväksi, että sille oli selkeä tarve. Laavun esteetön pääsy takaa sen, että sitä pääsevät kaikki hyödyntämään. 

 Kylällä ei ollut ennen laavua oikein selkeää kokoontumispaikkaa. Nyt tämä vastaa tällä hetkellä siihen.

Kuvassa Länsirannan laavu
Laavu on kökkävoimin tehty.

Kuvassa laavun sisältä
Laavu on suosittu nuotio- ja taukopaikka.

Kuvassa näkymä laavun sisälle.
Laavulla voi nauttia esimerkiksi kuvan kesäisistä herkuista.

Laavun paikalla on perinteisesti järjestetty pääsiäisen aikaan Pääsiäisvalakia. Nyt tilanne on muuttunut, ja pääsiäiskokolle etsitään mahdollisesti uusi paikka. Sen verran suositusta tapahtumasta on kyse, sillä Tanjan kertoman mukaan parhaimmillaan sitä on saapunut katsomaan liki 200 katsojaa. Ja kun aivan Kuortaneenjärven rannalla ollaan, onpa venerannassa perinteisesti pidetty Rantakalailtoja. Kesän päätteeksi on järjestetty kyläyhdistyksen toimesta venetsialaiset, jossa on esimerkiksi keitetty jo vuosia nuottausporukan loistavalla ohjeella kuhakeittoa Kuortaneenjärven antimista. 

Sopivasti paikalle sattuu kyläyhdistyksen yksi jäsenistä, Katariina Keski-Nisula. Hän on osallistunut Länsirannan historiikista kertovan kirjan Pihasta pihaan kokoamiseen. Tämän lisäksi vuonna 2021 on ilmestynyt Länsirannan talot -valokuvakirja, jonka puuhahenkilönä on toiminut Aila Honkola. 

 Aila kierteli taloissa ja keräsi valokuvia Länsirannan vanhoista taloista ja aikanaan tiloja asuttaneista emännistä ja isännistä, Tanja kertoo.

Kyläyhdistys muistaa Länsirannalle syntyvien uusien tulokkaiden perheitä lahjakortilla, joka on käytettävissä paikallisiin palveluihin. Koulumenestyksestä jaetaan vuosittain stipendejä ala-asteen päättäville. Lisäksi yhdistyksen hallinnoima Matti Yli-Nisulan rahasto jakaa stipendejä vuosittain urheilun ja kulttuurin saralla menestyneille kylänuorille.

Tapahtumat ovat hyvinkin odotettuja, ja niiden tärkeys yhteisöllisyyden tunteelle on vain korostunut korona-ajan myötä. Monenlaista toimintaa on jo tehty, mutta samalla suunnitellaan aina uutta. Tanja kertookin mielipuuhakseen suunnittelemisen ja tapahtumien järjestämisen. Siihen, miten järjestelytoimet tuntuvat niin mieluisilta, löytyy vastaus niin Tanjalta kuin Katariinalta. 

 Mukava suunnitella, kun ympärillä on hyvä porukka, Tanja summaa. 

 Ja huomaa, että ihmiset odottavatkin tapahtumia, Katariina lisää.

Yksin tai kaksin ei tarvitse kuitenkaan olla, sillä aktiivisuutta löytyy niin hallituksen kaikkiaan kahdeksasta jäsenestä kuin rivijäsenten joukostakin. Tanja naurahtaakin, että venelaiturin laskusta ja kokoamisesta huolehtiva porukka hoitaa homman hyvin itseohjautuvasti. Eräänkin kerran kun ilmoitus laiturin kökästä saavutti puheenjohtajan, hän suuntasi oitis kauppaan hakemaan evästystä osallistujille. Katariinan mukaan parasta kökissä on, että siellä pipo ei kiristä kellään. Hommia tehdään rennolla meiningillä. 

 Yhteisöllisyys on tässä kantava voima, Tanja ja Katariina täydentävät yhteisesti.

Tämän kaksikon seurassa istuessa tulee tunne, että olen kahden kyläyhdistyksen voimanaisen seurassa. Yhteistä matkaa on kuljettu jo pitkä tovi, ja siinä on toinen tullut tutuksi. Hyvä loppupäätelmä tällä tontilla kokonaisuudessaan nähdystä aktiivisuudesta tiivistyy Katariinan toteamukseen: ”Tuumasta toimeen!”





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Lapsiperheiden Kuortane

Kuortane rakentaa historiaa