Salmen kylän katsantoa Kylän raitilla -sarjassa


Päästäkseen hajulle Kuortaneen kokonaiskuvasta, ovat kyläkunnat ne, jotka kuuluvat kunnan ytimeen. Kylillä kun usein puhutaan paljon, mutta Kuortaneella on osuvaa todeta, että kylillä myös tapahtuu. Kuortaneen kuntainfon kautta pääsee kärryille, että kyläyhdistysten määrä antaa osviittaa myös niiden aktiivisuudesta. Yhdistyksiä kun ei olisi, jos ei olisi puuhahenkilöitä, jotka rummuttavat kylille tapahtumia, toimintaa ja kertovat niistä eteenpäin. 

Kun lähdetään pala kerrallaan purkamaan tätä yhtälöä, käännetään menosuunta Kirkonkylältä kohti Lapuaa ja ajellaan Kantatie 66:ta sujuvasti noin kymmenen kilometriä. Sitten vinkkari päälle vasemmalle Salmentielle. Pitkään ei tarvitse ajella, kun Salmen uimaranta -kyltti ohjaa kävijänsä vasemmalle. Olemme saapuneet kohteeseen!

Salmen kyläyhdistyksen kokoontumistilana toimiva Salmiranta sijaitsee kauniilla paikalla Kuortaneenjärven tuntumassa. Salmen sillan kupeessa oleva tontti vuokrattiin 20 vuotta sitten kunnalta. Samaiseen aikaan sai alkunsa taloprojekti, joka toteutettiin talkoovoimin. Miljöössä on hyvä Salmen uimaranta, joka virkistää uimareita kesäisin. Virkistävää uinnista vasta tuleekin talvella, kun aktiivinen avantouinti toiminta avaa mahdollisuuden käydä avannossa tiistaista perjantaihin. 

Salmiranta, kylän yhteinen olohuone

Salmiranta nimellä on iloinen taustatarina. Kylän lapsille järjestettiin aikanaan nimikilpailu, ja ehdotusten joukosta Salmiranta keräsi suurimman äänisaaliin. Salmen kyläseuran logo pyörii aittarakennuksen katolla. Logo on toteutettu myös yhteistyössä aikoinaan toimineen Salmen kyläkoulun kanssa, kun lapset saivat luonnostella omia logoehdotuksiaan. Mikä muisto näille lapsille, että saivat olla mukana kehittämässä jotain näin näkyvää!

Salmiranta.










Tapaan Salmirannassa Kyläseuran pitkäaikaiset pioneerit, puheenjohtajana toimivan Leena Sillgrenin ja sihteeri Jari Jylhän. Vuosien saatossa on nähnyt kaikenlaista, mutta joutunut myös toteamaan yleisen talkoohengen asteittaisen hiipumisen. Suurin osa alkaa myös olla eläkeiässä, joten uudelle voimalle on olemassa tarve. On joukossa paluumuuttajiakin, esimerkiksi Leena Sillgren kuuluu heihin. Salmella synnyinjuuret omaava Sillgren kävi välissä Jyväskylässä, kunnes veri veti takaisin Salmen kylälle. Kyläyhdistyksen toimintaa on takana jo 22 vuotta. Kaiken kaikkiaan hallituksessa jäseniä on yhdeksän ja heidän toimestaan tapahtuu kaikki toiminta.

Kökkähommaa riittää, mutta ei liiaksi asti. Toiveena olisikin, että jäsenyys ei jäisi siitä kiinni, että kyläseuran toimintaan liittyessä täyttyisivät kädet töistä käsivarsiin asti. Toiminta on suhteellisen satunnaista, kokoontumisia on aina kun tarve sen vaatii, vuosikokous luonnollisesti kerran vuoteen. Keväällä järjestyy pääsiäiskokko, johon ihmiset saapuvat perinteisen järvikierroksen ohessa. Kerran kesässä järjestetään yhteislauluilta, ja tänä vuonna se ajoittuu elokuulle. 

Jari Jylhä ja Leena Sillgren.










Salmiranta on eräänlainen kylän olohuone. Siellä on vietetty syntymäpäiväjuhlia, kihlajaisia, polttareita ja lastenjuhlia. Laidasta laitaan siis, mitä tulee erilaisiin juhliin. Seinällä näkyy koulukuvia Salmen kyläkoululta, joka sittemmin on lakkautettu. Viimeisin kuva on seinällä vuodelta 2004. Tilavat tilat pitävät sisällään yöpymismahdollisuuden, keittiökaluston ja saunomismahdollisuuden. Salmirannan katetulla terassilla on tilaa useammalle hengelle ja takka on luomassa oman mausteensa tunnelmaan.

Raipparangaistuksia, käräjiä ja sodan aikaisia muistomerkkejä

Kun kaltaiseni turisti on liikenteessä, pyydän Sillgreniä ja Jylhää esittelemään Salmen kylän tunnetuimmat maamerkit ja nähtävyydet. Niiden perässä ei tarvitse kauas Salmirannasta ajella, kun tienviitta osoittaa erikseen kenties yhden tunnetuimman nähtävyyden, piiskoomännyn, sijainnin. Piiskoomänty omaa melkoisen historian, sillä käräjät kun oli suoritettu kylällä, niin piiskoomännyn juurella toimeenpantiin 1600-1800 -luvulla raipparangaistuksia. Jari Jylhän mukaan männyn ikää on yritetty selvittää, mutta tarkkaan lukuun ei olla päädytty. Piiskoomännyn liepeillä on myös Vapaussotaan lähdön muistomerkki. Aikamoista historiaa siis ovat nähneet nämä tienoot!

Piiskoomänty
















Salmen kylällä on ollut myös kaksi kauppaa ja posti. Kuvataiteilija Tapio Hirvonen asuttaa toista kaupoista, entistä Haapamäen kyläkauppaa. Hirvosen edesmennyt isä löysi paikan lehti-ilmoituksesta, ja se vastasi Hirvosen kriteereitä siitä, että paikassa onnistuisi hyvin yhdistää työskenteleminen ja asuminen. Salmen kylällä Hirvosta viehättää maaseudun rauhallisuus. Heinäkuussa Kuortaneen kuhinoiden aikaan Hirvosella on esillä samaisessa rakennuksessa olevassa, entisen postin tiloissa kesänäyttely. 

Salmen kylällä pääsee näkemään jo sitä kuuluisaa pohjalaistalotyyliä. Täytyy sanoa, että siinä maisemassa on jotain todella kaunista, kun punainen jyhkeä pohjalaistalo piirtyy sinisen taivaanrannan yhdistyen kesäisen vihreään maaperään.


      Merja Tuukkanen
      Kesäsomettaja
      Kuortaneen kunta

Kuvataiteilija Tapio Hirvonen asuu Salmella.
Salmen Maamiesseuran talo.

  
Salmen ranta.
Vene on vuokralaisten käytössä.

Vapaussotaan lähdön muistomerkki.
Salmirannan sisätiloista.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane