Kylän raitilla Mäyryssä sisälsi kokemuksia taukopaikasta piilopirttiin

Toisessa Kylän raitilla -jaksossa otetaan kirkonkylältä vauhtia etelän suuntaan, nimittäin kohti Mäyryn kylää. Itsevarmuus alkaa turistilla olla jo jokseenkin korkealla, sillä tällä kertaa pyrin jättämään mapsin pois ja keskittymään seuraamaan edessä avautuvia tienviittoja. Eipä tarvitse kuin noin kolmisen kilometriä ajaa, kun Mäyry -kyltti ohjaa hölläämään kaasujalkaa. Tämän jälkeen aivan risteysalueen tuntumassa, kantatie 66:n varrella sijaitseva Neste Mäyry saa painamaan vinkkarin oikealle. 

Mäyryn tieviitta



Pian saa jo ensimmäisen maistiaisen Mäyryn kylän yhdestä tunnetusta paikasta, nimittäin Kuortane Golfista. Siellä sijaitsevan Ravintola Kuharannan pihassa on tarkoitus tavata Mäyryn kyläyhdistyksen puheenjohtaja, Kari Matikainen. Täytyy sanoa, että opasteet ovat kyllä olleet erittäin hyvät, ja perille pääsy ei tuota minkäänlaisia ongelmia. Pian aistit nappaavat ilmassa leijuvan herkullisen ruuan tuoksun, korva kuuntelee terassille yltävän radion leppoisia ääniaaltoja ja silmä taltioi edessä avautuvat hienot näkymät Kuhajärvelle. Kyllä tässä maisemassa kelpaa terassilla istuskella!

Ravintola Kuharanta kuvattuna edustalta.
Ravintola Kuharannan edustalta.

Keskustelu Kari Matikaisen kanssa osoittaa, että virikettä kaipaavalle löytyy Kuharannasta golfin ohella monenmoista virikettä. Aiemmin kyläyhdistyksen puheenjohtajana toimineen Jaana Killisen kaudella tehtiin beach volley -kenttä sekä minigolf -rata. Kari Matikainen on toiminut pestissään jo kymmenisen vuotta, ja viimeisimpinä välineinä kyläyhdistys on hommannut hankerahoituksen turvin useamman kajakin. Näitä kajakkeja voi varata veloituksetta, mutta käytöstä tulee ilmoittaa Kuortaneen Golfin vastaanottoon. Halutessaan voi samassa yhteydessä osoittaa tukeaan kyläyhdistyksen toiminnalle kannattajajäsenmaksun myötä. Sain tilaisuuden käydä kokeilemassa melontaa, ja oli kyllä niin mukavaa ja rauhoittavaa, että uudestaan on tultava. Ja mikä sitä on tullessa, kun kaikki toimii näin vaivattomasti. 

Kuvassa Mäyryn kyläyhdistyksen kajakkeja
Kajakit sijaitsevat Kuharannassa.

Matikainen antaa ymmärtää, että kyläyhdistyksen yhteinen toimitila olisi toivottava. Kiinteänä osana toimintaa on Piilopirtin vuokraus, jossa vuokralaisten ohella yhdistyskin kokoontuu aika ajoin pitämään kokouksia. Piilopirtille lähdetään ajamaan Neste Mäyryn risteyksestä Lehtimäen suuntaan. Siitä ajomatkaa on noin kaksi kilometriä, kunnes käännytään Sarvinevantie ja Kurikkaneva -kylttien kohdalta oikealle. Siitä ajetaan n. 700 metriä ja käännytään vasemmalle. Edessä avautuu puomi sen merkiksi, että viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä olla Piilopirtin avaimet mukana. Matkaa taitetaan tästä metsätietä pitkin, kunnes tie viettää määränpäähän, Piilopirtille. 

Kuvassa kyläyhdistyksen Piilopirtti
Piilopirtti
Kuva Piilopirtin miljöössä olevasta saunasta sisältä.
Saunassa on tilaa useammalle löylyttelijälle.

Piilopirtti tarjoaa kaiken olennaisen luonnon rauhasta nauttivalle. Sijainti täyttää kaikki kriteerit, joita Piilopirtin olemukselle oli mielessään kuvitellut. Hassua kyllä, olin kuvitellut sen pienemmäksi. Edessä näyttäytyvä Piilopirtti majoittaa kuitenkin Matikaisen mukaan 10-12 kävijää. Voisin hyvin kuvitella, että siellä pää nollautuu ja tekee viimeistään mieli tarttua hetkeen kiinni ja esimerkiksi jättää kaiken ylimääräisen pois päiväkalenterista. Pihapiirissä sijaitsee nuotiopaikka, puucee ja sauna. Saunaan mahtuu löylyttelemään nopeasti arvioiden varmasti hieman yli kymmenen löylyttelijää. 
Kuvassa Rumavuoren näkötorni
Rumavuoren näkötorni.

Niin ja samalle Lehtimäentielle käännyttäessä kannattaa käydä tsekkaamassa Kuortanetta lintuperspektiivistä Rumavuoren näkötornista käsin. Samalla voi käydä sitten juomassa nähtävyyksien kunniaksi syödä eväät esimerkiksi näkötornista n. kilometrin päässä. Ohjeistus löytyy Löytöretket -blogin sivuilta. Se on jännä juttu, että kun katsoo kauempaa 20 metristä näkötornia, näyttää se huomattavasti pienemmältä kuin miltä se alkaa tuntua mitä korkeammalle kavutaan. Mutta mitkä näkymät Kuortaneeseen avautuvatkaan ylhäälle saavuttaessa. Ja voin muuten luvata, että tikkaat ja kaiteet ovat kyllä sen verran tukevan oloisia, että voi keskittyä ihan vain etenemiseen ja rauhalliseen hengittämiseen. 
Kuvassa Suomen sodan muistomerkki
Suomen sodan muistomerkki.

Ajomatkamme suuntaa Mäyryn mäelle, jossa sijaitsee Suomen sodan aikaisista tapahtumista näkyvänä muistona toimiva muistomerkki. Muistokiven laatassa lukee lyhyesti Tulliportin tarina. Siis mikä tulliportti? Tätä tulliporttia ilmentävät kaksi siirtolohkaretta, joiden välistä on aiemmin kulkenut kylään johtava poikkitie. Suomen sodan aikaan Kuortane joutui venäläismiehityksen valtaamaksi, ja Tulliportti toimi Kuortaneen pakko-ottojen tullauspaikkana. Jälleen tuli lisää historian tietoutta, kyllä matkailu avartaa, sanon minä!

Mutta, Mäyryn kohdalla tulee mainita eräs henkilö, jonka johdosta Mäyryn kylä tunnetaan erityisen hyvin maailmalla. Nimittäin taiteilija Soile Yli-Mäyrystä, jonka synnyinkodin pihan taidegalleriassa järjestetään joka kesäinen taidenäyttely. Tänä kesänä näyttely juhlii 30. vuottaan teemalla "Tyhjyyteen kadonneet". 

Eli onpahan kattaus Mäyryssä! Ei tarvitse poistua nälkäisin vatsoin, maalaismaisemaa riittää silmän kantamattomiin, löytyy luontopolkuja ja mahdollisuuksia kokea liikunnan riemua. Ja runsaasti ajan patinaa ja historian havinaa. 

Turistilasien takaa,
Merja Tuukkanen
kesäsomettaja

Kuvasatoa Mäyryn muista kohteista:

Kuva Neste Mäyryn edustalta
Neste Mäyry on suosittu pysähdyspaikka.

Kuvassa beach volley kenttä Kuharannassa
Mäyryn kyläyhdistyksen beach volley -kenttä.

Kuortane Golfin kentältä
Kuortane Golfin kentältä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane