”En osaisi varmaan enää olla muu kuin yrittäjä” – Oma Tilalla eletään todeksi elämänmittaista unelmaa

Riikka ja Tero Tammela pääsevät toteamaan keskimääräistä useammin, että heillä on oma tila. Koska heillä todella on, siitä elävänä todisteena yrityksen nimi Oma Tila. Kyseessä on hauska sanaleikki, joka voidaan nähdä sisältävän monta merkitystä. 
- Nimi on alun perin lähtöisin kaverini suusta. Itse tykästyin siihen kovasti, sillä pidän sanaleikeistä, Riikka kertoo. 
Riikalla eläimiä on ollut pienestä pitäen. Eläimet kulkevat mukana, minne ikinä tie viekään. Nyt se on tuonut koko karavaanin Riikan synnyinseudulle Mäyryyn, jonka kyläkoulun pariskunta osti syksyllä 2020. Samaisessa koulussa Riikka kävi aikoinaan ala-asteen. Jo silloin, kun ostohousut puettiin jalkaan, oli alusta saakka selvää, että pelkkään asumiskäyttöön koulua ei osteta. Riikan päässä käy ehtymätön ideasammio, ja hän näki heti ympäristössä yrityskäytön kannalta paljon mahdollisuuksia.
- En kyllä aikanaan olisi kuitenkaan uskonut, että osuisin sellaiseen tilaan, joka itse asiassa onkin jo ihan valmis. Tottakai laittamista ja pientä remonttia on aina, Riikka kertoo. 

Kuvassa Oma Tilan yrittäjäpariskunta Riikka ja Tero Tammela
Riikka ja Tero Tammela näkevät tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia.

Kun tiluksilla kulkee ympäriinsä, joka puolella näkyy eläimiä. On kissa, hevosia, poneja ja lampaita - ankkojakin, mutta ne eivät ole vielä saapuneet uusimpaan osoitteeseen. Pihapiirissä näkyy myös ylämaankarjan edustajia eli highland -karjaa. Valtaosa on kuitenkin Ruismäessä, jossa Tammeloilla on maata. 
- Maatalous on pääelinkeinona tässä ja kaikki muu oheistoiminta, eli lähinnä nämä eläinavusteiset palvelut ja hyvinvointipalvelut ovat liitännäiselinkeinoja, Riikka toteaa.
Elinkeinotoiminnan piiriin kuuluu nautojen tuotantoeläintoiminta ja hevosten kasvatustoiminta sekä myynti. Molemmilla, Riikalla ja Terolla on vahva koiraharrastaja tausta, ja tilalla on myös pentueita aika ajoin. Riikka pitää myös koiraharrastajille tapahtumia, jossa omistajat voivat tuoda koiriaan harjoittelemaan lampaiden paimentamista. 

Samassa osoitteessa on myös muuta eläimiin liittyvää yrittäjyyttä, sillä omille yrityspalveluilleen tiloja vuokraa Tmi Mona Nappari. Yrityksen toimiala kietoutuu koirien ympärille ja palveluihin sisältyvät koirien turkinhoitopalvelut, koulutukset ja lemmikin ruokintapalvelut. 

Kuvassa ylämaankarjan edustaja
Riikka muistaa saaneensa kipinän highland -rotuun nähtyään sen edustajan vuoden 2006 Seinäjoen maaseutunäyttelyissä. 

Toimintaa on siis Riikan sanojen mukaisesti laidasta laitaan. Yrittäjän elämä on määrittänyt jo pitkään Riikan työelämän askelmerkkejä.
- En osaisi enää varmaankaan olla muu kuin yrittäjä, Riikka naurahtaa. 
Tero hymyilee vierestä todeten, että Riikalla ideoita riittää aina. Viimeisin ideariihen tuotos on poikien ponipäivä. Tero on ottanut päivän ohjaamisesta vetovastuun. 
- Touhutaan kaikenlaista ponien kanssa tuolla pihalla. Välillä paistetaan makkaraa, Tero kertoo.  
Ajatus poikien omasta ponipäivästä lähti siitä, että pojat usein ovat aika samalla tasolla ponikokemuksen suhteen, ja tällöin kynnys on usein matalampi lähteä tutustumaan poneihin, Riikka kuvailee.

Kuvassa yksi Oma Tilan poneista.
Lapsille järjestetään ponipäiviä kesäisin.

Ponipäivät ovat yksi osa tilalla kesäisin järjestettäviä tapahtumia. Kävijöiden joukossa on harrastajaporukoita, erityisesti koiraharrastajia, lapsiryhmiä ja erityislapsia. Kun eläinten kanssa ollaan tekemisissä, puhutaan aistien suhteen kokonaisvaltaisesta kokemuksesta. 
- Tietyllä tavalla tässä opetellaan tunnetaitoja. Miten lähestytään eläintä ja millaisia tunteita herää eläimen lisäksi itsessä, Riikka toteaa.
 Eläimen ja ihmisen välinen fyysinen kontakti tuottaa molemminpuolista mielihyvää. 
- Ihmisellä on luontainen tarve koskettaa, ja joskus voi olla helpompaa koskettaa eläintä kuin toista ihmistä, Riikka lisää. 
Tero sanoo huomanneensa, että lampaat herättävät ihmisissä tunteita ja niiden läsnäolo kiinnostaa myös ohikulkijoita, joista osa varta vasten pysähtyy katsomaan laiduntavia lampaita. 
- Ja meidän lampaista osa on varsinaisia jäänrikkojia. Ne kun eivät paljon kysele, että saako koskettaa vaan tulevat kyllä tutustumaan varsin innokkaasti, Riikka naurahtaa. 

Kuvassa Oma Tilan lampaiden edustajia lepäämässä puun alla.
Lampaat herättävät kävijöissä ja ohikulkijoissa mielenkiintoa.

Koko perhe on mukana tilan arjessa. Lapset ovat oppineet jo varhain toimimaan eläinten kanssa. Riikan tytär Ilona muun muassa vastaa ratsastustuntien vetämisestä. Ilona paljastaakin, että tälle kesälle on alustavasti kaavailtu toteutettavan yhden yön leirejä lapsille. 
- Meidän ponit ja hevoset ovat rauhallisia ja hyvin soveltuvia tuntikäyttöön, Ilona kertoo. 

Kuvassa hevonen nauttimassa laitumella kesäpäivästä.
Gidi nauttii kesäpäivästä laitumella.

Tämä kesä on toiminnan kannalta Mäyryn maisemissa toinen. Suurin osa tapahtumista ajoittuu kesäkauteen. Tapahtumista tiedotetaan Oma Tilan Facebook -sivuilla. 

- Tämähän on aika laaja konsepti, että katsotaan aina, mikä suunnista juuri tällä hetkellä valitaan. Koko ajan kuitenkin liikutaan johonkin suuntaan, Riikka kertoo. 
Kun totean, että tilalla ei varmastikaan pääse tylsyys yllättämään, voin päätellä vastauksen suunnan Riikan ja Teron vaihtamista merkitsevistä katseista toisilleen.
Joo ei tässä tylsistymään pääse, aina on kyllä jotain, ja jos ei muuta niin eläimet järjestävät aina jotain pientä, molemmat naurahtavat. 

Kuvassa lammas oman karitsapoikasten kanssa
Oma Tilan eläinkannan itseuudistuva, ja niiden suhteen mennään sukupolvissa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane