Vinteliska - tanssimisen iloa

Kuortanelainen kansantanssiryhmä Vinteliska tanssii jälleen kesällä.

Vinteliskaan ovat puhaltaneet kevättuulet ja tanssiryhmä järjesti pitkästä aikaa polkkakursseja tänä keväänä. Jos et tähän kurssiin ehtinyt, niin ei hätää! Syksyllä pyöräytetään Lakeudenportin Kansalaisopiston kanssa yhteistyössä tanssikurssi, jolloin opetellaan perinteisiä tansseja ihan alkeista lähtien. Tanssikipinän iskiessä kursseilta on helppo jatkaa mukaan Vinteliskaan. 

“Otamme mukaan mieluusti uusia tanssijoita, myös soittajat ja laulajat ovat tervetulleita.Ohjelmiston kanssa jatkamme perinteitä ja pyrimme pitämään homman mielenkiintoisena tanssijoille ja yleisölle. Pilkettä on hyvä olla silmäkulmassa”, sanoo ohjaajana keväällä aloittanut Sari Nevansuu. 

Rakkaudesta lajiin

Ryhmässä on ollut mukana kymmenittäin tanssijoita ja tällä hetkellä aktiivisesti on mukana seitsemän paria. Osa on ollut mukana jo neljällä vuosikymmenellä ja muutama on juuri aloittanut. 

Henry Niemelä on ollut mukana jo 1989 vuoden Kruunuhäistä ja parinsa Päivi Niemelä on ollut morsiamena Kruunuhäissä 1991 ja liittynyt siitä mukaan ryhmään. “Vinteliskassa erityistä on mukava yhdessäolo ja porukalla tehdyt esiintymisretket. Liikunta tulee vähän kuin vahingossa.”, Henry kertoo. “Ulkopaikkakuntalaisena ryhmään kuuluminen on ollut tärkeää ja Vinteliskasta on löytynyt paljon uusia tuttuja”, Päivi summaa. Huippuhetkenä Päivi mainitsee Vinteliskan valinnan Kunnon Kuurtanelaaseksi vuonna 2009. Henry lisää tähän vielä isolla porukalla esiintymiset, esimerkiksi SKY:n kesäjuhlat ja Nordlek -tapahtumat. Molemmilla on ollut omat kommelluksensa esiintymisvaatteiden kanssa: Päivin kansallispuvun tasku on tipahtanut kesken esityksen Virossa urheilukentälle ja Henryltä vuonna 1992 Joensuun yhteisesiintymisessä tippui helavyöstä puukko ja erään kerran meinasivat tippua housut! Niemelät nauttivat esiintymisestä ja se kannustaa heitä treenaamaan. 

Vinteliskaan kuuluminen on tuonut mukanaan mukavaa yhdessäoloa, naurua ja iloa. “Uuden ohjelmiston tullessa oppiminen voi tuntua haastavalta, mutta aina on oppinut. Myös monia yhteisiä reissuja on tehty ja niistä mieleenpainuvimpana oli vuoden 2017 Europeade Turussa”, muistelee Armi Kaaranka. Armi oli pitkään haaveillut tanssimaan lähtemisestä ja tuli mukaan Vinteliskaan 2014 Kruunuhäiden jälkeen. Hän aikoo olla mukana niin kauan kuin kuntoa riittää. “Minusta ette helpolla eroon pääse!”, Armi naurahtaa. Hyvä niin.

Martti Hautamäki on aloittanut Vinteliskassa Armin kanssa samaan aikaan ja myös Kruunuhäiden kautta. Martti on tanssikonkari ja tykkää käydä lavatansseissa. Kansantanssiryhmään liittyminen on nostanut tanssiharrastuksen uudelle tasolle ja hän on opetellut polkat ja masurkat. “Välillä laiskottaa lähteä treeneihin Menkijärveltä asti, mutta kotiin tullessa on todella hyvä mieli”, Martti kertoo. “Viime Speleissä sattui housut jäämään kotiin ja Ilmajoelta etsittiin kuumeisesti housuja. Halpa-Hallista löytyi onneksi mustat collegehousut ja onneksi ne menivät täydestä.” Martti tarinoi. Martti on tykännyt myös esiintymismatkoista ja näistä Pispalan Sottiisi on jäänyt erityisesti mieleen.

Koko toimintansa ajan Vinteliskalla on ollut ”elävät pelimannit”, joista ryhmä on erityisen kiitollinen. Tällä hetkellä Esa Märijärvi ja Henna Harju pitävät haitareineen huolta musisoinnista. Harjoittelutilanteissa siitä on etua, että soittaja paitsi osaa soittaa valitun kappaleen, mutta tarvittaessa myös vaihtaa sopivampaan. Myös tempon muuntelu onnistuu paremmin soittajalta kuin nauhurilta; treenatessa tämä on ihan timanttinen juttu!

Tänä kesänä suunnataan uudella ohjelmistolla esiintymisiin ainakin Tervahaudalle ja Lokakuun Loiskeisiin.

Vinteliskan taivalta

Vinteliska on Kuortaneen Ylijoen Nuorisoliiton aikuisten kansantanssiryhmä, joka on toiminut nelisenkymmentä vuotta. Vuonna 1978 Tuula ja Raimo Loukola aloittivat perinteisten kansantanssien ohjaamisen Kuortaneen kansalaisopistossa. Ylijoen Nuorisoliiton puitteissa tanssiohjelmistoon mukaan tulivat pian myös Eero Kalliolahden vetämät kruunuhäätanssit. Nimi Vinteliska, joka on yksi kruunuhäätansseista, otettiin ryhmän käyttöön vuonna 1988.

Ryhmä on esiintynyt kotikunnan tapahtumissa, kansantanssi- ja musiikkifestareilla ja  hauskuuttanut yksityistilaisuuksissa. 

Kulttuuritapahtuma Eteläpohjalaiset Spelit kerää kansanmusiikin ja -tanssin taitajia yhteen vuosittain ja Vinteliska valittiin vuoden 2020 Speliyhtyeeksi. Koska Spelejä ei järjestetty 2020, Vinteliska jatkoi myös vuoden 2021 Speliyhtyeenä ja esiintyi sekä Speleissä että Lokakuun loiskeissa.

Kun 1980-luvun alkupuolella Markku Lepistö lähti opiskelemaan ryhtyi Esa Märijärvi hanurillaan ”hyppööttämään”. Anneli Aho tuli mukaan viulunsa ja joskus 2-rivisenkin kanssa kuluvalla vuosituhannella ja tuoreimpana kiinnityksenä mukaan liittyi Henna Harju. Esityksiä elävöittämässä on ollut viime vuosina myös  FolkKanat -lauluyhtye. 

 

teksti: Sari Nevansuu

 

Vinteliska esiintymässä Kuurtanes-päivän juhlassa talomuseolla 2018


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane