Kaatialan louhos herää henkiin

Kaivostoiminta herättää erityisesti aktiivisena aikanaan vilkasta keskustelua. Yhtäältä iloitaan työpaikoista ja toisaalta kannetaan huolta ympäristövaikutuksista. Joku päivä kaivosten toiminta kuitenkin loppuu ja kaivostyöläiset heittävät hanskansa naulaan. Mitä tapahtuu suljetulle kaivokselle?  

Kuortaneen kunnan laitamilla sijaitsee toimintansa lopettanut Kaatialan louhos. Siinä missä uimarit voivat nauttia vedellä täyttyneestä louhoksesta pinnalta käsin, sukeltajat pääsevät ihmettelemään hylättyjen kaivosten dramaattisia tunneleita, pystyseiniä ja kirkkaita vesiä. Kaivosten pohjalta löytyy taakse jätettyjä kottikärryjä, saappaita ja autonrenkaita. Vedenalaisissa kaivoksissa voi tuntea liikkuvansa ajassa taaksepäin. Hiljaisuudessa voi kuulla historian havinan. Ei ihme, että sukeltajat matkustavat Suomeen ulkomaita myöten ihailemaan kaivosten kuvauksellisia maisemia. 

Kaivosten tunnelit näyttäytyvät labyrintteinä, missä luolat risteilevät moneen suuntaan, monessa kerroksessa. Sukeltaja leijuu ja liikkuu kaivoksissa 3D-maailmassa. Silti kaivosten kartat ovat edelleen paperille raapustettuja 2D-hahmotelmia tunneleista. Tämä luo haasteita erityisesti kerrosten välisten yhteyksien ymmärtämiseen. 

Kuortaneen kunta ja suomalainen Bottomline Projects -yhdistys ovat yhdistäneet voimansa luodakseen aivan uudenlaisen ratkaisun vedenalaisten tunneleiden kartoitukseen. Bottomline Projectsin sukeltajat kuvaavat kaivosta veden alla luodakseen 3D-jäljitelmän Kaatialan kaivoksesta. Projekti on laajuudeltaan ainutlaatuinen, eikä vastaavaa ole aiemmin tehty. Siispä myöskään valmiita ohjeita mallin luontiin ei ole olemassa, vaan oppiminen tapahtuu tekemällä, yrittämällä ja erehtymällä. Vaikka projekti heittää eteen haasteen toisensa jälkeen, on ollut hienoa nähdä, kuinka se myös tuo kansallista ja kansainvälistä osaamista yhteen toimivien ratkaisujen löytämiseksi. 

Tavoitteena on, että Kaatialan kaivoksen mallista tulee uusi, moderni standardi kaivossukelluksen turvallisuudelle. Lisäksi toiveena on, että virtuaalinen 3D-malli mahdollistaa kaivoksessa seikkailun jokaiselle, vaikka omalta kotisohvalta käsin. Mallin avulla myös ei-sukeltaja voi sukeltaa kaivokseen sisään älylaitteeltaan ja tutustua maailmaan, missä kaivoistyöntekijät aikoinaan, ja sukeltajat nykyään, viettävät aikaansa. Kuortaneen kunnan tuntemus historiasta luo mallin ympärille tarinan ja mahdollistaa kulttuurihistoriallisen tiedon säilömisen. 

Luonto vaatii hiljalleen kaivostaan takaisin, ja vedenalainen maisema elää jatkuvasti. Vaikka louhinta on loppunut, kaivos jatkaa eloaan, pian myös virtuaalisesti. Ehkä tämä tuo vihdoin myös uusia näkökulmia kaivoskeskusteluun. 

Pauliina Ahti, meribiologi
Bottomline
Projects, varapuheenjohtaja
 




Kuvat: Krista Paasi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane