Tunnelmia ensimmäisestä vuodesta

Olen toiminut vuoden verran Kuortaneen kunnanjohtajan tehtävissä. Tuona aikana kunnan voi sanoa jo tulleen tutuksi. Kuvaisin tunnelmiani kuluneesta vuodesta erittäin myönteisiksi. Tietenkin omat vaikutuksensa alkuun loi tunnetuksi tullut koronapandemia. Se vaikutti ensimmäisten työkuukausien aikana käytännön työhön siinä määrin, että rajoituksista johtuen erilaiset kunnassa järjestettävät tilaisuudet jäivät melko vähäiseksi. Osallistuminen erilaisiin tilaisuuksiin on tietenkin luonnollinen osa kunnanjohtajan työtä, ja onkin ollut tervetullutta että tilanne on viime kesästä alkaen lähtenyt muuttumaan. Tapahtumia ja muita tilaisuuksia kun on järjestetty taas aika lailla entiseen malliin, toki pandemian torjuntaan edelleen vakavasti suhtautuen. Tilaisuuksien kautta kunta ja kuntalaiset ovat tulleet entistä tutummiksi. Mukava on ollut myös huomata, että asiointi kunnantalolla kunnanjohtajan juttusillakin on lisääntynyt.

Olen saanut olla vuoden aikana mukana monessa kunnan kehittämiseen liittyvissä asiassa. Kaavoitushankkeita on edennyt ja etenemässä, talousarvion mukaisia investointeja on toteutettu ja yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa on toteutettu. Investoinneista merkittävimpinä vuoden aikana edenneinä hankkeina mainittakoon uuden Alvarin alakoulun valmistuminen ja toiminnan käynnistyminen syyslukukauden koittaessa, Heikkilän sillan uusiminen käynnistyminen sekä Länsirannan entisen saha-alueen puhdistaminen. Uuden Alvarin aloittaminen on merkittävä asia koko kunnan kehittämisen kannalta, tarjoten hyvät ja uuden oppimisympäristön takaavat tilat niin tämänhetkisille kuin tulevaisuudenkin koululaisille. Toteutettavat investoinnit kertovat kaikkiaan kunnan halusta panostaa tulevaisuuteen. Hallinnossa kuluneena vuonna on toteutettu esimerkiksi ohjelmistouudistamista ja digitaalisten toimintatapojen kehittämistä, mikä on myös askeleiden ottamista eteenpäin.

Merkittävää on ollut myös alkukesästä järjestetyt kuntavaalit ja uuden kunnanvaltuuston työn käynnistyminen. Valtuustossa tapahtui vaihtuvuutta kohtuullisen paljon, ja uusi kokoonpano sisältää niin uusia kasvoja kuin pitkää kokemustakin omaavia luottamushenkilöitä. Yhdessä kehitämme Kuortanetta itsellisenä ja itsenäisenä, mutta samalla yhteistyötä naapuriemme kanssa tekevänä kuntana. Käytännön työkaluna tähän tulee toimimaan uusi kuntastrategia, jonka rakentaminen on käynnistetty. Strategian on tarkoitus valmistua vuodentaitteen 2021 - 2022 vaiheilla. Valmisteltavan strategian ohella uuden valtuuston yhdeksi tärkeäksi asiakirjaksi on myös tulossa ensi vuoden talousarvio ja vuosien 2023 – 2024 taloussuunnitelma. Talousarviokirjan valmistelut ovat käynnissä, ja kirja tulee valtuuston hyväksyttäväksi joulukuun puolessavälissä. Kunnan eteenpäin viemistä jatketaan siis aktiivisesti.

Toivotan kaikille lukijoille mukavaa loppuvuotta 2021 ja hyvää pian alkavaa uutta vuotta!

Teemu Puolijoki
kunnanjohtaja
Kuortaneen kunta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane