Kuortaneen ilmastotoimet tuottavat tulosta

Kuortaneen kunta on mukana kuntarajat ylittävässä Kestävät -ilmastoyhteistyössä. Yhdessä Lapuan, Alavuden ja Kurikan kanssa tehtävä ilmastotyö on tuottanut hyviä tuloksia joka kunnassa, niin myös Kuortaneella. Vihreän energian voimakas lisääminen kunnan käyttämässä energiassa näkyy hyvinä tuloksina Kestävät -ilmastoyhteistyön kunnille laatimissa raporteissa ja selvityksissä. Myös Kuortaneen kestävän kehityksen ohjelmaa ja kuntien yhteistä ilmastostrategiaa ollaan päivittämässä.

Kuortaneen kunta on liittynyt mukaan kuntien energiatehokkuussopimukseen sopimuskaudelle 2017-2025 asettaen 7,5 % energiansäästötavoitteen. Kuortane saavutti tavoitteen jo vuonna 2019 ja jatkaa edelleen energiansäästö toimenpiteiden toteuttamista. Vuoden 2020 loppuun mennessä Kuortane on energiansäästötoimillaan säästänyt energiaa 662 MWh, joka vastaa 44 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Kestävät -ilmastoyhteistyö toteutti myös Kuortaneen vihreän energian käytön selvityksen. Selvityksessä laskettiin vihreän energian osuus Kuortaneen kunnan käyttämästä kokonaisenergiasta vuonna 2020 ja lisäksi arvioitiin vihreän energian osuutta kunnan energian käytössä vuosina 2025 ja 2030. Kuortane on esimerkiksi luopunut kokonaan öljystä lämpöenergian lähteenä kunnan kiinteistöissä korvaamalla öljyn uusiutuvilla energianlähteillä. Kunnan kiinteistöistöihin on asennettu maalämpöä lämpöenergian lähteeksi ja kunnan käyttämä kaukolämpökin on tuotettu lähes kokonaan puuperäisellä vihreällä energialla. Myös kunnan käyttämästä sähköenergiasta 100 % on peräisin uusiutuvista energianlähteistä, kuten vesi-, tuuli- ja aurinkovoimasta. Selvityksessä esitettiin myös kunnan toiminnasta aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen määrää eri vuosina ja tehtiin laskennallinen arvio vuosien 2025 ja 2030 päästöjen määrästä. Kasvihuonekaasupäästöt ovat niin ikään laskussa.

Kestävät -ilmastoyhteistyön internet sivulla kestavatkunnat.fi on julkaistu lukuisia ilmastotekoja, joita Kuortaneen kunta ja kuortanelaiset yritykset ovat tehneet. Teot kertovat siitä, että Kuortaneella tehdään laajalla rintamalla hyvää työtä ilmaston ja puhtaamman tulevaisuuden hyväksi.

Jari Siekkinen
projektipäällikkö
Kestävät-ilmastoyhteistyö
(Alavus, Kuortane, Kurikka, Lapua)

 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane