KUORTANE KELLON YMPÄRI

Onnittelut! Olet tehnyt elämääsi koskevan hyvän päätöksen ja matkustamassa Kuortaneelle. Takuulla viihdyt, mutta sitä edesauttaaksemme kerromme vinkit täydelliseen koko perheen vierailuun keskelle kaikkea. Nyt kutsuu Kuurtanes!



Kuortane on ihanteellinen koko perheen lomakohde. Siellä kävijä jää ikään ja mieltymyksiin katsomatta harvoin tyytymättömäksi. Kuortane ei ole mikään metropoli, mutta se yllättää monipuolisuudellaan ja tarjoaa kokemukset kompaktissa paketissa.



Historian havinan tuntee

Hyvä paikka aloittaa tutustuminen Kuortaneeseen on astua sisään postikorttiin. Sinisenä helmeilevä järvi ja pitkät, komeat pohjalaistalot – maisema on niin klassinen ja upea, että on vaikea uskoa, ettei se ole vain taiteilijan sommittelema maalaus.


Kuortane on kuulu sen upeista, kotiseutuhistoriaa henkivistä punamullalla maalatuista puutaloista, kaksifooninkisista. Ne ovat peruja 1700-luvulta saakka. Näitä pohjalaisrakennuksia on säilynyt peräti 140. Suuri osa talonpoikaisarkkitehtuurista sijaitsee Kuortaneenjärven Länsirannalla ja Ruonalla, joten tähän postikorttimaailmaan ja samalla aikamatkalle menneisyyteen pääsee parhaiten kiertämällä Kuortaneenjärvi ympäri. Reitti järven ympäri on noin 24 kilometrin pituinen, ja sen voi autoilun lisäksi taittaa vaikkapa polkupyörillä. Pyöriä voi vuokrata Urheiluopistolta. Länsirannalla on muuten aktiivinen kyläyhdistys, joka harjoittaa SUP-lautojen vuokrausta. Ei ollenkaan hassumpi näkökulman vaihdos hypätä hetkeksi aaltojen päälle ja katsella Suomi-filmien maisemaa järveltä päin.



Jos järven kiertää vastapäivään, päätyy reitin loppupuolella Ruonaan. Siellä voi muistella Suomen sodan (1808-1809) tapahtumia. Ruonalla käytiin tuolloin verisiä taisteluita. Ruonalla on vielä pystyssä ja käytössä monia sodan aikaan ruhjotuksi tulleita rakennuksia. Suojelukohde Ruonan silta poltettiin sodassa osittain, mutta silta on saatu sittemmin kunnostettua. Sillalle kannattaa pysähtyä. Millaisia tunteita sitä kulkeneet ihmiset ovatkaan sisällään kantaneet?

Taisteluiden muistomerkki Ruonalla on helppo löytää: se sijaitsee aivan Kantatie 66 läheisyydessä. Ruonalla on myös Suomen sodan opastuskeskus historiasta kiinnostuneille. Sieltä voi varata myös opastuskierroksen historiallisille tapahtumapaikoille.
 


Jos yhtään tuntee vetoa menneiden aikojen tutkailuun, mutta haluaa välillä kakistaa historian pölyt kurkustaan, Kuortaneella on siihen oiva tapa. Kuortaneen kulttuuripyöräilykohteet on kerätty kätevään reittikarttaan. Eikä huolta, reitistö vie myös modernimman kulttuurin äärelle – kyse ei ole vain sotaisan historian turneesta. Jotkin kohteet ovat yllättäviäkin. Salmenkylässä kohoaa suuri Piiskoomänty, jonka juurella aikanaan toimeenpantiin raipparangaistuksia 1600-luvulla. Ei varmasti naurattanut silloin, mutta nykyään männyn juurella on takuuvarma Instagram-kuvan ottamisen paikka. Auts!


Mikäli perusteellisempi katsaus alueen historiaan kiinnostaa, Kuurtanes-seura tarjoaa opastettuja järvenympäryskierroksia.

Syö, juo Kuortane

Ennen kuin nälkäkiukku iskee, on hyvä suunnata ruokapatojen äärelle. Kuortaneen keskustassa saa pitsaa, kebabia ja burgereita ja keittolounasta ja maittavia leivonnaisia.

 Pitsaa ja noutopöytä on katettuna myös suositussa risteyskohdassa Nesteellä. Erinomainen ruokapaikka ja kahvila on myös Mäyryssä Kuortane Golfin yhteydessä Kuharanta.




Iltamenoihin kannattaa suunnata Urheiluopiston ravintoloihin, joissa on A-oikeudet ja upeilla terasseilla kesäisin letkeitä jami-iltoja.


Pulahdus Rivieralla

Jos tässä kohtaa päivää tekee mieli virkistäytyä kansainvälisemmässä tunnelmassa, kävisikö Riviera? Siksi Kuortaneen Kirkkorannan uimarantaa kuuluu kutsuttavan, eikä syyttä. Hiekkaranta on suosittu kaukaakin tulevien keskuudessa. Auringonpalvojat ja pulikoijat antavat täyden kympin rannan fasiliteeteille: käytössä ovat niin pukukopit kuin suihkutilat. Omia rantaleluja tai -pelejä ei muuten tarvitse yrittää kesäautoon ahtaa, sillä rannalla kesäisin palveleva 4H-yhdistyksen nuorten pyörittämä Kesäpesä tarjoaa niitä maksutta käyttöösi.

Rannalta ei tarvitse poistua koko päivänä, jos siltä tuntuu. Kesäpesä myy suola- ja makeapalaa.


Myös Ruonalla on uimaranta, jossa uima-asuun voi pujahtaa niinikään pukukopin suojassa. Rantailijoiden käytössä on myös kyläyhdistyksen kajakkeja. Vieläpä löytyy Salmen uimaranta Kuortaneenjärven pohjoisosassa. Sitä ylläpitää Salmen kyläseura. Kuortaneella on muuten erityisen aktiivista kylätoimintaa.

Lisäksi kirkasvetinen Kaatialan entinen louhos on elämyksellinen uintipaikka

, mutta virallista uimarantastatusta sillä ei ole.


Kaiken keskellä

Kuortaneen Keskustassa ei eksymään pääse. Käytännössä kaikki tarvittava on pääkatu Keskustien varrella: Ravintolat, kirjasto, urheilukenttä, leikkipaikkoja, kampaamoita, kauneushoitoloita, ruokakaupat ja Kauppakeskus Kuurna. Lisäksi mainitulle keitaalle eli uimarannalle on kävelymatka.

Keskustan alueella on neljä museota, kaikki Kuurtanes-seuran pyörittämiä. Niissä on hyvä piipahtaa, kun vatsa on täynnä ruokaa. Ytimessä on myös Kuortaneen kaunis puukirkko. Se on rakennettu vuonna 1777 ja sen kolmikerroksinen kellotapuli 1831. Kellotapuli mainitaan usein maamme kauneimmaksi. Sen harjalla ei muuten ole ristiä, vaan korkeimmalla komeilee kukko. Kirkon paanukattoa hoidetaan kuortanelaisella tervalla.




Tervaa ei sovikaan jättää mainitsematta, kun Kuortaneesta on kyse. Pitäjällä on pitkät perinteen tervanpoltossa. Terva (tai terwa) oli 1700 – 1800 -luvuilla tärkeä kauppatavara ja vaurauden lähde ja niin suuri osa monen kuortanelaisen elämää, että heille annettiin liikanimi nokiotta. Kaikkiaan vanhoja tervahaudan paikkoja on pitkin Kuortanetta monta sataa. Tunnetuin niistä on keskustaajaman lähellä sijaitseva, Lions club Kuortaneen ylläpitämä. Tervahauta sytytetään nykyisin erityisen Terwaviikko-tapahtuman yhteydessä kesäisin joka kolmas vuosi. Seuraavan kerran vuonna 2022.




Kuortaneen kirjakauppa on oivallinen piipahduskohde, sillä kirjojen lisäksi siellä myydään muita paikallisia tuotteita, muun muassa käsitöitä ja taidetta. Sieltä voi myös ostaa hyväätekeviä tervatuotteita.


Harva tietää, että arkkitehti Alvar Aalto on syntynyt Kuortaneella. Hänen syntymäkotinsa on reilun kilometrin tuntumassa keskustasta, Alvar Aallontiellä.

Nuku paremmin

Kuortaneella nukut hyvin, sillä raikas järvi-ilma ramaisee ihanasti, ja yöllä on hiljaista ja rauha maas. Ellei sitten ole meneillään jokin Kuortaneen hienoista kesätapahtumista, jolloin ilta-aikakin on tavallista kuhisevampaa.

Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti. Hiekkarannan Bed and breakfast keskustassa on sopiva monenlaisen ryhmä rämän yöpymispaikaksi: huoneita on tarjolla eri kokoisille seurueille, ja aittamajoitukseen voi ottaa myös lemmikin. Kuharanta golfkentän yhteydessä (noin 5 km keskustasta) on hotellitason majoitusta klubiravintolan aamiaisineen. Vastaremontoidut huoneet tyydyttävät vaativammankin yöpyjän maun. Kuharannassa on myös varattavia rantasaunoja anniskeluoikeuksineen. Urheiluopiston Liikuntahotellilla on niinikään monenlaista majoitusta, myös isoille seurueille.

Sarvikkaankosken koskimökit puolestaan sijaitsevat reilun 15 km päässä keskustasta. Hyvinvarusteltujen ja myös talvella käytettävissä olevien mökkien kruunu on äänimaailma. Kosken ikiaikaiseen kuohuntaan on hyvä uinahtaa.

Jos mökkeily Kuortaneella kiinnostaa pidemmäksikin aikaa, kannattaa tarkastaa Nettimokki.com -palvelun tarjonta.

Yöpyipä missä tahansa, illalla kannattaa lähteä rantaan katsomaan auringonlaskua. Aurinko näyttää laskevan järveen ja muuttavan sen valtavaksi tulijärveksi. Vanhan tarinan mukaan niin on sata vuotta sitten käynytkin, kun rannalle kytemään jätetty tervahauta syttyi ilmiliekkeihin. Legenda kertoo, että koko järvi syttyi tuleen. Tätä tarinaa voi pysähtyä pohtimaan, kun myöhään illalla katselee ilta-auringon kultaamaa Kuortaneenjärveä.





Mene luontoon, yllätyt

Erinomaisesti nukutun yön jälkeen – eikö vain liikunnallinen luontopäivä kiinnostaisi? Lähiluontoon pääsee Kuortaneen keskustasta kävellenkin, mutta kauemmas halajava voi vuokrata polkupyörän esimerkiksi Urheiluopistolta tai Hiekkarannan Bed and breakfastilta. Useimpien luontokohteiden läheisyyteen pääsee myös autolla. Kuortaneen metsissä on peräti 23 laavua tai kotaa taukopaikoiksi. Erilaisia luontopolkuja on kilmetreittäin. Esimerkiksi Aholankankaan alueen polkuverkosto on melkoinen kokemus. Alueen erilaisiin elämysreitteihin voi tutusta myös Löytöretkiä-blogissa.



Sarvikkaankosket on Kuortaneen läpi virtaavan Lapuanjoen komea koskipaikka. Sarvikkaankosket ovat kalastajien ja luontokuvaajien suosiossa. Jokikanjoni on kasvillisuudeltaan hyvin poikkeava maakunnan muuhun luontoon nähden. Se on rehevän lehtomaista. Kesäyönä Sarvikkaankoskella lepakoita bongaava luonnonystävä voi tuntea olevansa toisessa maailmassa. Tai ainakin etelän mailla. Jos Kirkkorannan uimarantaa kutsutaan Rivieraksi, Sarvikkaankosket on Kanarian saaret. Sarvikkaan vanha silta ja sen lepakot ovat valokuvatuin kuortanelaiskohde. Matkaa Sarvikkaankoskille on keskustasta viitisentoista kilometriä.



Nisosjärvi Kantatie 66 toisella puolella lähellä Ruonan kylää on todellinen lintujärvi, ja se onkin lintuvesiensuojeluohjelmassa rauhoitettu. Se tarjoaa elinpiirin kaulushaikaroille, nokikanoille ja monelle muulle lintulajille. Lintutornia sen tämän matalan järven rannoilla ei ole, mutta ei sitä oikeastaan osaa kaivatakaan. Peltomaisemassa sijaitsevalle järvelle on esteetön näkymä kaikista ilmansuunnista.


Kuortaneenjärven eteläosan Pennalanlahti on sekin merkittävä lintualue ja luontoarvoiltaan upea. Ei ihme, että Pennalanlahti valittiin Suomi 100 -juhlavuonna yhdeksi maamme luontohelmikohteeksi.



Kaatialan louhos on oikea luonnon puuhamaa. Tai no, luonnon ja ihmisen: avolouhostoiminta siellä lakkautettiin ennen vuotta 1970. Sen jälkeen louhokset ovat täyttyneet vedellä. Sukellusharrastajat ilahtuvat tästä monipuolisesti luolastoja tarjoavasta paikasta. Sukeltajien iloksi louhoksen pohjalle on pudotettu autonraato ja pienlentokone. Kaatiala on mahtava paikka myös kesäiselle uintiretkelle. Sinne on keskustasta matkaa 18 km ja Sarvikkaankoskilta 5 km.


Taiteiden Kuortane

Ellei kulttuurinnälkäinen ole saanut itseään kylläiseksi keskustan museoissa, on hyvä syy poiketa Soile Yli-Mäyryn taidehalliin. Retki voi olla ylevä tapa päättää Kuortane-visiitti. Taidehalli sijaitsee Mäyryn kylässä Kantatie 66 varrella, noin 13 km keskustasta. Soile Yli-Mäyry on kuortanelaislähtöinen taidemaalari, joka on kansainvälisesti erittäin tunnettu värikkäistä teoksistaan. Yli-Mäyry on pitänyt kesänäyttelyitään taidehallissa pian kolmenkymmenen vuoden ajan. Kun uusi näyttely avataan, kiemurtaa paikalle pitkä jono. Näyttelyiden aukioloaikana taidehallissa on avoinna kahvila.


Vinkki vitonen, jos seurueessa taide ei kaikkia kiinnosta: Mäyryn kylällä on komea 20 metrin korkeuteen kohoava Rumavuoren näkötorni. Varoitamme heikkohermoisia, torni on korkea! Ehkä taiteen katsominen maan kamaralla kiinnostaisi sittenkin?




Tuliko hikipanta mukaan?

Kuortaneenjärven rannalla sijaitseva Kuortaneen Urheiluopisto on huippu-urheilun ja kuntoliikunnan tyyssija. Kuortaneella on myös valtavasti muita urheilumahdollisuuksia – esimerkiksi Keskustiellä koulun pihan maksuton lähiliikuntapaikka. Kuortane Golfin 9-reikäinen kenttä aukeaa keväällä aikaisin, jopa aikaisemmin kuin jotkin etelän kentät. Katso vielä kattava listaus Kuortaneen liikuntatarjonnasta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane