Pihlajalinna-sopimukset jäissä

Kuortaneen valtuusto hyväksyi viime marraskuussa kauppakirjan, jolla kunta myy omistamistaan Kuusiolinna Terveys Oy:n 77 osakkeesta 72 osaketta Pihlajalinna Terveys Oy:lle. Kauppahinta osakkeista on noin kolme (3) miljoonaa euroa.

Osakekaupasta on jätetty valitus Vaasan hallinto-oikeuteen. Näin myös muiden samassa yhteydessä neuvoteltujen ja valtuustossa hyväksyttyjen sopimusten toimeenpano jää tässä vaiheessa toteuttamatta.

Taustaa

Kuusiolinnan osakkeiden myymistä on käsitelty Kuortaneen kunnassa vuosia. Jo vuonna 2017 valtuusto oikeutti kunnanhallituksen neuvottelemaan ja myymään osan tai kaikki omistamansa yhtiön osakkeet. Kunnanhallitus hyväksyi osakekauppakirjan kesäkuussa 2018, mutta kaupan toimeenpano edellytti vielä erillisen voimaanpanopöytäkirjan allekirjoittamista, minkä viimeinen takaraja oli maaliskuussa 2019.

Kun valtakunnallinen sote-uudistus ajoi karille vuoden 2019 maaliskuussa, osakekauppaa ei toteutettu.Valtakunnallinen uudistushan olisi rajannut kuntien omistusta sote-yhtiöissä ja uhkana oli, että kuntien osakeomistusta siirtyisi maakunnalle ilman vastiketta.

Vuoden 2019 keväällä Alavus, Kuortane, Soini ja Ähtäri aloittivat neuvottelut uudelleen Pihlajalinnan ja Kuusolinnan kanssa. Asialistalla oli nyt useita osapuolten välillä ratkaisemattomia taloudellisia kysymyksiä. Myös osakekauppa oli neuvottelupöydässä, valtakunnallinen sote-uudistus on edelleen vireillä ja myös nyt ollaan kuntien omistusta sote-yhtiöissä rajoittamassa. Sen sijaan aiemmin esilläolleesta sote-rakennusten myynnistä oli päätetty luopua.

Sopimuksista

Kuortaneen valtuustossa viime marraskuussa hyväksytyssä osakekaupassa kunta saa lähes viisi (5) prosenttia enemmän kauppahintaa kuin vuoden 2019 maaliskuuhun saakka voimassa olleen kauppakirjan mukaan olisi saanut. Kaikki neljä kuntaa saavat osaketta kohti saman verran kauppahintaa.

Samassa yhteydessä ovat kuntien valtuustot hyväksyneet useita muita taloudellisesti merkittäviä asiota. Kun Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen selvisi pari vuotta sitten, ettei Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä saakaan erikoissairaanhoidon osalta laskennallisen arvonlisäveron palautusta, päinvastaisista esimerkeistä huolimatta, on keskustelun aiheena seudulla ollut Kuusiolinnan oikeus saada jokatapauksessa vastaavan suuruinen euromäärä kuntayhtymältä.

Nyt hyväksytyissä sopimuksissa on asiat sovittu: jo toteutuneilta tilivuosilta 2016-2018 kuntasektori maksaa vastaavat euromäärät saamistaan osingoista, mutta tästä eteenpäin näitä ei makseta.

Myös Kuortaneella vuosina 2016-2019 toteutuneesta lääkäritilanteesta kunta saa 240 000 euron hyvityksen. Alle sovitun viime vuosina jäänyt lääkäriresurssi on tapahtunut tosiasia, minkä korvaamista kunnalle pidettiin erittäin tärkeänä tavoitteena neuvotteluissa.

Itsestään selvää on, että jatkossa lääkäriresurssin tulee toteutua sovitun suuruisena, mutta resurssin laskemisessa tulee hyväksyä kehityksen edetessä myös erilaisia palvelujen tuotantotapoja.

Toimeenpanosta

Kolmen muun kunnan osalta osakekauppa ja muut sopimukset on voitu panna täytäntöön, Kuortane odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua.

Kunnan talousarviossa on huomioitu valtuuston hyväksymät sopimukset, joten lainamäärä vähenee vuoden 2020 aikana noin miljoona euroa. Näin tapahtuu talousarviossa olevista yhteensä noin kolmen (3) miljoonan euron investoinneista huolimatta.

Jos sopimuksia ei voida panna täytäntöön tänä vuonna, lainamäärä kasvaa vuoden loppuun mennessä arviolta noin kaksi (2) miljoonaa euroa.


Pentti Turunen
kunnanjohtaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane