Mikä yhdistää Kuortaneen ja Angry Birdsit?

Kaikkihan me tunnemme Kuortaneen vaakunan. Kolme punaista liekkiä jär-ven päällä ja pinnan alla uiva kuha. Järven ja kuhan kaikki Kuortaneen-järven rannalla käyneet ymmärtävät, mutta mistä liekit? Liekit viittaavat vanhaan tarinaan, jonka mukaan Aholankankaalla poltettu terva olisi valunut järveen ja syttynyt palamaan, jolloin on näyttänyt kuin koko järvi olisi tulessa.

Kuortaneella on pitkät perinteet tervanpolttoon, kunnan alueella on jopa 400 tunnistettua tervahaudan paikkaa. Sana “nokiottat” viittaavat tähän aikaan 1700-luvun alusta aina 1800-luvulle saakka, jolloin kuortanelaisia komeita taloja rakennettiin tervan myyntituloilla. Terva oli tuolloin Suomelle merkittävä vientituote koska pohjoiset olosuhteet sopivat hyvin tälle laivanrakennuksen kannalta korvaamattomalle kyllästeelle. Voidaan sanoa, että 1700-luvun lopussa merkittävä osa Euroopan laivoista pysyivät pinnalla pohjalaisen tervan ansiosta.

Terva oli ensimmäinen osoitus siitä, kuinka vihreän kullan maa jalosti omaa osaamistaan metsästä pelk-kään sahatavaraan verrattuna parem-man jalostusasteen tuotteisiin. Kun sitten laivoja alettiin 1800-luvulla rakentaa puun sijasta metallista, tervan menekki romahti. Suomalaiset siirsivät osaamistaan vanerin ja edelleen kartongin valmistukseen, jolloin luotiin suomalaisen paperiteollisuuden pohja. Kun elin- ja palkkatason kasvaessa paperia ei enää kannattanut valmistaa Suomessa, alettiin valmistamaan paperikoneita. Kun langattoman viestin-nän kehittymisen ansiosta viestit alkoivat liikkua paperin sijaan verkoissa, suomalainen osaaminen siirtyi matkapuhelinten valmistukseen. Syntyi ilmiö, jonka me kaikki 1980-luvulla syntyneetkin muistamme: Nokia. Nokia oli Suomen talouden veturi lähes parikymmentä vuotta kunnes matka-puhelinjätti jäi kosketusnäytöllisten puhelinten menestyksen jalkoihin. Nokian liepeillä syntynyt osaaminen on toiminut puolestaan suomalaisen peliteollisuuden kasvualustana, jonka tunnetuimmat kotimaiset lipunkanta-jat ovat lenteleviä lintuja ja possuja – paremmin tunnettuna Angry Birds.

Tervanpoltosta on tultu pitkä matka vihaisiin lintuihin, mutta pohja on sama: suomalainen yrittäjyys ja kyky jalostaa omaa osaamistamme ympäristön muutoksiin. Olen ylpeä siitä, että Kuortaneen vaakuna muistuttaa meitä tervasta, suomalaisen yrittäjyyden kivijalasta. Sen viesti on meille selvä: haasteiden keskellä ei saa antaa periksi vaan on pystyttävä muuttumaan ja uudistumaan, niin Kuorta-neella on aina tehty. Tervantuoksuista ja yrittäjämyönteistä kesää kaikille!

Aki Ruotsala Elinkeinovastaava, Kuortaneen kunta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane