Klassikko

Juhannusaatto 1983 ja suuntana Kuortane. Alla ystävän auto ja vierellä tyttöystävä Lapualta. Teltta pystyyn taimitarhan alueelle lähelle Kuortane-järven rantaa ja sitten kevyt veryttely mäntykankaalla. Mielessä pieni jännitys seuraavan päivän kisasta. Ensimmäistä kertaa kuuluisissa Juhannuskisoissa. Ei tainnut telttayö ja kova retkipatja olla parasta valmistautumista juhannuspäivän kisaan, kun tuloksena oli 3. sija ja vain 73.30m pitkä keihäskaari. Tulos oli useita metrejä vähemmän kuin ennätys edelliseltä vuodelta. Se ei kuitenkaan ollut tärkeintä kisassa vaan mieleen tarttunut taianomainen tunnelma katsojien täyttämällä Kuortaneen keskuskentällä. Se kokemus antoi lisävauhtia seuraaviin kisoihin ja vuosiin. Ja tietysti unohtumattomia muistoja.

Kuortaneen Juhannuskisoilla on ainutlaatuinen historia täynnä tuhansia tarinoita. Kisat järjestetään nyt 80:nnen kerran. Se on hyvin poikkeuksellista. Suomessa, eikä koko maailmassa liene montaakaan kisatapahtumaa, jolla olisi yhtä pitkä historia. Juhannuskisoja on järjestetty lähes keskeytyksettä vuodesta 1934 lähtien. Vain sotavuodet aiheuttivat tauon.

Kisat tunnetaan laajalti. Niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kisoilla on kova maine. Maailmanluokan yleisurheilutähdet haluavat tulla Kuortaneelle. Kisojen erityiset olosuhteet ja ympäristö mahdollistavat huipputulosten tekemisen. Kuortaneen stadion täyttyy kerta toisensa jälkeen katsojista. Parhaimmillaan kisoissa on enemmän yleisöä kuin kunnassa asukkaita. Kisojen TV-lähetys kuuluu yleisurheilun katsotuimpiin – sadattuhannet seuraavat kisaviihdettä kotisohviltaan.

Sergei Bubka, Jan Zelezny, Frankie Frederics, Trine Hattestad, Susanna Kallur, Adam Nelson, Barbora Spotagova, Thomas Röhler, Andreas Thorkildsen, Julius Yego, Keshorn Walgot, Carolina Klüft, Stevan Holm ja monet muut kansainväliset huippunimet ja arvokisamitalistit ovat kokeneet Kuortaneen.

Suomalaisnimistä tutuimpia Kuortaneen kisaajia vuosien varrelta ovat mm. Pertti Pousi, Pekka Vasala, Jorma Kinnunen, Pauli Nevala, Juha Tiainen, Heli Rantanen, Aki Parviainen, Tero Pitkämäki, Arsi Harju, Heli Koivula, Tommi Evilä, Olli-Pekka Karjalainen, Jukka Keskisalo, Nooralotta Neziri, Mikaela Ingberg, Leo-Pekka Tähti ja Antti Ruuskanen. Listat ovat pitkiä ja täynnä monia olympia-, MM- ja EM-menestyjiä.

Kuortaneen juhannuskisat ovat todellinen klassikko, jota urheilumaailma arvostaa. Kisojen perintö velvoittaa meitä kaikkia. Tulevaisuus näyttää hyvältä. Pääsy European Classic Meeting -sarjaan kertoo kisojen arvostuksesta, mutta lisää samalla odotusarvoa huipputapahtumasta jatkossakin. Vastuuta ovat yhdessä kantamassa Eliittikisat ry:n kanssa Kuortaneen kunta ja Kuortaneen Urheiluopisto. Kaikille kumppaneille kisat ovat tärkeät ja töitä kisojen onnistumiseksi kannattaa tehdä yhdessä alueen elinvoimaisuuden, tulevaisuuden menestyksen ja hyvän maineen turvaamiseksi.

Uudet tarinat ovat syntymässä.

Tapio Korjus
rehtori
Kuortaneen Urheiluopisto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane