Mitä yhteistä on Kuortaneella ja New Yorkilla?


Tätä kolumnia kirjoittaessani istun täpötäydessä junassa matkalla New Yorkista Washingtoniin. Olen osana suomalaista delegaatiota, joka tutustuu mm. Yhdysvaltain hallintoon ja poliittiseen järjestelmään. Tänään takanani on jo tapaaminen New Yorkin kaupungin elinkeinoyhtiön yksikkövetiurin, Justin Kreamerin kanssa. Vaikka yksin New Yorkin elinkeinopoliittiset haasteet ylittävät moninkertaisesti koko Suomen luvut niin taloudellisesti kuin väestömäärällisesti, olen hämmästynyt miten samanlaisten teemojen äärellä maailman talouspääkaupunki New York painii Kuortaneen kunnan kanssa kun puhutaan yritystoiminnan edistämisestä, osaavan työvoiman saatavuudesta ja kunnan/kaupungin roolista infrastruktuurin rakentamisessa. Edellisenä päivänä on julkistettu Fortune-20 yhtiö Amazon.comin pääkonttorin sijoittuvan New Yorkiin ja herra Kreamer on silminnähden tyytyväinen uutiseen sekä oman yksikkönsä tekemään työhön päätöksen aikaansaamiseksi.

Ennen Yhdysvaltain matkalle lähtemistä olen palauttanut Pro Gradu-tutkielmani Turun Kauppakorkeakouluun osana kauppatieteiden maisterin tutkintoa, jota olen tehnyt viime vuodet osin työni ohella. Toisen yliopistotutkintoni tutkimuksessa olen rakentanut kuntasektorille uutta tapaa hahmottaa elinkeinopolitiikan johtamisen kenttää osana kokemuksiani Merikarvian kunnan kehittämispäällikön tehtäviä. Oman tutkimukseni ja kokemukseni perusteella väitän, että kuntien elinkeinotoiminnan johtamiselta edellytetään tulevaisuudessa ketteryyttä. Ketteryydellä tarkoitetaan ensinnäkin nopeutta reagoida elinkeinosektorilla ilmeneviin ilmiöihin ja mahdollisuuksiin, joka luo haasteen kankealle julkishallinnolle. Toiseksi ketteryys on joustavuutta räätälöidä apu ja palvelu nykypäivän yrityselämän ennalta kokemattomiin tilanteisiin. Kolmanneksi ketteryys ilmenee innovatiivisena ja luovana toimintakulttuurina, jossa erityisesti pienellä kunnalla on mahdollisuus tehdä asiat erilaisella ja persoonallisella tavalla erottuen samalla muista. Huomaan yllätyksekseni poimivani näitä samoja elementtejä Kreamerin puheesta, joka vain vahvistaa havaintoni oikeaksi.

Aloitan työni Kuortaneen kunnan elinkeinovastaavana joulukalenterin ensimmäisten luukkujen avaamisen aikaan. Kuten joulukalenteri, myös uusi työkenttäni pitää varmasti sisällään ennalta tuntemattomia piirteitä, jotka selviävät vain luukkuja aukomalla. Olen kuitenkin vakuuttunut, että eteläpohjalaisuuteni ohella viisi viimeistä vuotta johtavana kunnallisena viranhaltijana kahdessa eri kunnassa luovat hyvät edellytykset tehtävässä onnistumiseksi Kuortaneen ja kuortanelaisten eduksi.


Aki Ruotsala
Kuortaneen kunnan uusi elinkeinovastaava

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane