Espoosta Kuortaneelle

Vaasan yliopiston maisteriopintoihin kuuluva työharjoitteluni Kuortaneen kunnassa on avannut uuden näkökulman syntyperäiselle kaupunkilaiselle pienen kunnan toiminnasta ja päätöksenteosta. Työ on sisältänyt kunnan hyvinvointikertomuksen, lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman ja kulttuuristrategian kirjoittamisen, minkä johdosta Kuortane erilaisine toimintoineen ja palveluineen on tullut tutuksi. Monta kertaa on käynyt mielessä, että miten kunnassa, jossa on vain 3673 (1.1.2018) asukasta, voi olla tarjolla niin kattavasti palveluita ja erilaista toimintaa eri ikäluokille lukemattomilla eri osa-alueilla.  Kunnasta löytyy kuitenkin runsaasti aktiivisia asukkaita, jotka mahdollistavat erilaisten toimintojen olemassolon. Lisäksi kuortanelaiseen arvomaailmaan näyttää kuuluvan vahvasti yrittämisen, tekemisen ja työn arvostamisen kulttuuri. Työttömyysprosentti onkin Suomen alhaisin, ollen vain 4%.

Liikunta on merkittävässä osassa Kuortaneella ja urheiluopisto on usein seikka, jonka perusteella ihmiset osaavat paikallistaa Kuortaneen, vaikkeivat koskaan olisi paikkakunnalla vierailleet. Liikunta- ja urheilutarjonnat ovat erittäin kattavia. Paikkakunnalla on kauniin luonnon ja kulttuurimaiseman helmassa hienot lenkkeily-, hiihto- ja pyöräilymahdollisuudet. Kulttuuri- ja musiikkitarjonta on kunnan kokoon nähden monipuolinen ja kirjasto vanhassa upeassa rakennuksessa moninaisine palveluineen ja näyttelyineen on erinomainen. Urheiluopistolla voi uida, luistella, keilata, käydä kuntosalilla ja jumpissa sekä harrastaa monia muita sisä- ja ulkourheilulajeja. Urheilu mahdollistaa myös lukion pysymisen kunnassa, mikä ei aina ole itsestäänselvyys pienellä paikkakunnalla. Kun vertaa tarjontaa 279 044 (1.1.2018) asukkaan Espooseen, tarjonta on päätähuimaava asukasta kohden.

Kaunis ja rauhallinen ympäristö upeine kulttuurimaisemineen onkin vedonnut meidän perheeseemme ja olemme päättäneet tutustua maalaiselämään Kuortaneella  kauniissa vanhassa pohjalaistalossa. Lapsuuden ja nuoruuden kesistä mummun luona Kuortaneella on jäänyt hyvät muistot ja odotamme innolla uusia kokemuksia asumisesta Kuortaneella. Ruuhkaiselta pääkaupunkiseudulta katsottuna Kuortane vaikuttaa turvalliselta ja luonnonäheiseltä paikalta, jossa palveluita on kuitenkin hyvin saatavissa. Joskus tuntuu, että ne joilla on kaikki tämä käden ulottuvilla eivät välttämättä osaa arvostaa sitä, mitä heillä on, mutta kun kaikkea katsoo ulkopuolelta, Kuortane näyttää yllättävän monipuoliselta ja positiiviselta asuinpaikalta. Paikan hengen luovat kuitenkin ihmiset ja heidän asenteensa ympäristöönsä ja olenkin Kuortaneella tutustunut moniin hienoihin ja avuliaisiin ihmisiin. Missään kaikki ei ole täydellistä ja kehitettävää riittää aina, mutta Kuortaneella on tekemisen meininki ja jos on positiivinen ja myönteinen asenne, se leviää ympäristöönsä.



Tarja Wasastjerna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Lapsiperheiden Kuortane

Kuortane rakentaa historiaa