Kässäkerhosta Mannerheimiin

On taas kansalaisopiston opinto-ohjelman ilmestymisvuodenaika. Kuuman kesän jälkeen löytynee energiaa aloittaa uusi harrastus tai jatkaa entisiä. Katselen ensimmäistä Lakeudenportin kansalaisopiston ohjelmaa, jota olen ollut suunnittelemassa alusta loppuun. Hiukan jännityksellä odotan, miten kurssit toteutuvat. Olemme yrittäneet saada tarjolle kursseja mahdollisimman monipuolisesti ihmisten toiveita kuunnellen.

Kuortaneelle on tulevalla toimintakaudella tarjolla noin 70 kurssia. Perinteisten jo pitkään jatkuneiden kuvataide-, liikunta-, kädentaito- ja musiikkikurssien lisäksi uusia kursseja löytyy esimerkiksi kotitaloudesta: kokkikerho erityisnuorille, thairuokaa, kastikkeita, leipiä, juhlaleivonnaisia ja grillausta. Tarjolla on myös käsityöretkeä, hyvän olon kotihierontaa, grafiikkakurssia ja käsityökerho koululaisille. Marraskuun alussa voi askarella tonttuoven, ellei sellaista vielä talossa ole.

Kannattaa huomioida myös yksilöllisesti räätälöity tietotekniikan opetus. Jokainen voi varata yhdestä neljään oppituntia henkilökohtaista opetusta juuri oman tarpeensa mukaan, oli kyseessä sitten sähköpostin käyttö, pankkiasiointi, kuvien arkistointi tai jokin muu osaamistarve. Pyrimme vastaamaan täsmäopetuksella aikamme digihaasteisiin.

Kuortaneella järjestetään neljä yleisluentoa. Niiden aiheet ovat löytyneet keskusteluissa ihmisten kanssa. Markus Aaltonen kertoo paikallisen suuruuden Alvar Aallon vaiheista, Nina Sarell painonhallinnasta, Teemu Keskisarja Mannerheimin nuoruudesta ja Timo Polari vaelluksistaan. Ja jos kunnanrajan ylittäminen ei ole ongelma, niin opiston toiminta-alueelta Alavudelta ja Ähtäristä löytyy lisää luentoja ja kursseja.

Kansalaisopisto on merkittävä kulttuuritoimija alueella. Syksyllä on mahdollisuus osallistua opiston ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen kahden kehittämispäivän aikana. Jokainen on tervetullut ideoineen ja ajatuksineen mukaan kehittämään opistoa ja kulttuuripalveluja. Ajankohdat löytyvät opinto-ohjelmasta avoimen korkeakouluopetuksen sivulta.

Vaikka uusi toimintakausi on vasta alussa, kannattaa jo hiukan ennakoida tulevia kausia. Vihjeitä mielenkiintoisista yleisluentojen ja kurssien aiheista kaivataan aina, ja niitä voi esittää pitkin vuotta. Mitä enemmän jää aikaa kouluttajien etsimiseen ja muihin järjestelyihin, sitä todennäköisimmin onnistumme toteuttamaan toivottuja kursseja. Aktiivisuudella ja yhteistyöllä saamme toteutettua aina vain paremmin palvelevan kansalaisopiston.

Mukavaa syksyä ja tervetuloa luomaan yhteistä kansalaisopistoa!


Arto Juurakko
Rehtori
Lakeudenportin kansalaisopisto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailmalta mansikkapellolle - Tarja Wasastjerna menee päin uusia kokemuksia

Kaatiala – Louhoksesta virkistyskeitaaksi

Lapsiperheiden Kuortane